Gazonul cu flori de câmp este pentru mulţi soluţia preferată în cazul în care deţin o suprafaţă mare cu iarbă. Acesta modifică peisajul şi schimbă calitatea spaţiului prin inserţia unei varietăţi incredibile de plante care dau culoare, atrag insecte şi schimbă un loc altfel tern într-o poiană miniaturală.
Avantaje
- Dacă seminţele sunt bine alese, un astfel de gazon poate rezista până la o lună jumătate înainte ca iarba să trebuiască tăiată.
- Cromatic, grădina dumneavoastră îşi va modifica forma, volumul, stilul şi tema.
- Sinteza dintre plantele de grădină îngrijite şi florile de câmp explodate în dezordine creează un contrast plăcut, extrem de fertil estetic.
- Florile de câmp vin cu o mulţime de arome şi miresme evidente după-amiaza sau imediat după ploaie.
Dezavantaje
- Dacă nu este udat ordonat, gazonul se va usca neomogen, grăbind astfel prima tăiere.
- Spaţiul gazonului nu este pietonal. Dacă nu aveţi o suprafaţă suficient de mare ca să vă permită o arie dedicată unui asemenea câmp cu flori, accesul în grădina dumneavoastră se va reduce considerabil.
- Dacă este expus la vânt, gazonul se poate culca în ultima perioadă, când ierburile sunt înalte şi fragile.
Iunie este luna ideală pentru un câmp cu flori. Udările zilnice seara asigură nu numai calitatea şi prospeţimea ierbii, dar şi un plus de culoare florilor. Clopoţeii, piciorul cocoşului, verbina, tătăneasa, săpunariţa, macii, nalba şi sunătoarea vor rezista mai mult dacă vor avea parte de umiditate pe timpul nopţii şi de căldură ziua.
Există două variante pe care le puteţi aborda pentru realizarea unui gazon cu flori de câmp. Fie cumpăraţi un amestec de seminţe de gazon cu flori de câmp, fie realizaţi dumneavoastră amestecul. Este o idee bună să mergeţi pe prima variantă şi să adăugaţi, după câţiva ani, seminţe ale speciilor care lipsesc sau pe care doriţi să le înmulţiţi. Sugerăm acest lucru pentru că un pachet de seminţe pre-amestecate are avantajul de a le fi păstrat pe toate în aceleaşi condiţii climatice, sporind astfel calitatea gazonului final.
Dacă, pe de altă parte, doriţi să transformaţi într-un gazon cu flori de câmp un teren deja existent (cu iarbă înţelenită), este foarte posibil să aveţi nevoie doar de câteva specii noi pentru mai multă variaţie şi, de ce nu, pentru exotism.
O soluţie tot mai abordată în peisagistica occidentală şi ale cărei efecte se văd tocmai în luna iunie este tunderea unei cărări pe suprafaţa gazonului pentru a păstra accesul în toate părţile grădinii. Această cărare ar trebui să aibă o lăţime de 80-100 de cm pentru a fi funcţională. Ea trebuie întreţinută, tunsă şi curăţată ca orice alt gazon de talie joasă.
Tăierea gazonului trebuie realizată în funcţie de clima dumneavoastră. În spaţiul montan sau pe dealuri înalte (peste 700 m altitudine), tăierea trebuie făcută mai repede (10 iulie); la câmpie, pe de altă parte, ea poate fi prelungită până mai târziu (20-25 iulie) cu condiţia ca iarba să nu se fi uscat. O idee bună este să tăiaţi gazonul la finele lui iunie. Imediat după tăiere, udaţi zilnic, în fiecare seară, intensiv. Un astfel de procedeu va ajuta la creşterea ierbii. Al doilea gazon (a doua iarbă) nu mai este atât de bogat în flori, dar aduce în luna august o prospeţime care altfel ar lipsi sfârşitului de vară.
Va rog sa imi spuneti ce seminte ar trebui sa cumpar ptr . o suprafata de 150 mp pe care doresc sa am iarba cu flori de campI
Multumesc .