Modificări minimale
Mare parte dintre acestea sunt contextuale, în funcție de speciile pe care le aveți în grădină și de felul în care folosiți grădina de la o zi la alta. Iată însă câteva soluții care pot fi generalizate:
- Alegeți câteva ghivece, folosite peste vară, în care au fost flori anuale, și curățați-le până sunt perfecte. Evitați culorile dure și culorile deschise. Piatra e de preferat plasticului, și verdele sau maroul – albului. Folosiți aceste ghivece pentru flori de sezon, dar aveți grijă să nu umpleți grădina cu ele, pentru că nu scopul acestei grădini nu este să reînviați vara, ci să o prelungiți natural profitând de delicatețea subtilă a toamnei.
- Asigurați-vă că gazonul dumneavoastră arată bine. Referința unui asemenea gazon nu mai este dată acum de perfecțiunea verdelui de pe orice gazon englezesc (unde clima este mai umedă și… puțin mai caldă decât la noi), ci de un principiu mult mai simplu: curățenie și omogenitate. Iarba trebuie tunsă omogen și trebuie să fie curată. În felul acesta, chiar și cele mai banale spații vor arăta primitor și firesc.
- Aduceți flori în grădină, dar cu moderație și înțelepciune. Într-un asemenea ansamblu, o panseluță ar arăta total inoportun, iar o tufă de zambile tocmai cumpărată își va distruge singură referința. Cu alte cuvinte, evitați florile care sugerează explozia de viață a primăverii sau, mai rău, bogăția grea, în pârgă, de la începutul verii. Florile spre care ar fi bine să vă orientați aici trebuie să fie discrete, să vină dintr-o sferă cromatică bine aleasă și să sugereze mai degrabă caligrafia decât cromatica, și mai degrabă fragilitatea decât tinerețea. Soluțiile noastre sunt trecute mai jos.
Plantați următoarele specii direct în pământ sau în ghivece, în funcție de gustul dumneavoastră și de felul în care ați conceput această grădină temporară:
- Crizantemele. Dincolo de adecvarea lor evidentă în context, acestea vin cu avantaje clare: rezistă bine la frig și dezvăluie o delicatețe în concordanță cu această grădină. Căutați tufe mici cu crizanteme albe sau galbene, în special dacă aveți un nuc sau un castan în grădină, pentru că veți obține o duplicitate cromatică unică. Alegeți câteva tufe de crizanteme maro sau roșiatice de talie medie; nu uitați însă că nu trebuie să invadați grădina cu flori. Petalele deschise, filiforme sunt de preferat florilor rotunde, cu petale ovale.
- Crăciunița. Euphorbia pulcherrima este spectaculoasă și discretă în același timp. O puteți așeza în ghivece, la baza unui zid de piatră, sau chiar la ieșirea pe terasă, într-un loc ferit de vânt. Deși nu înflorește decât puțin mai târziu, verdele acesteia nu pare furat din perioada verii, ci vine ca un adaos coerent la întregul ansamblu.
- Asterul. Tufele de aster vin în multe culori, dar sugerăm să alegeți un crem sau un roz. Bogat în flori și ușor adaptabil la frig, asterul trebuie ținut o vreme la rece pentru a-i întârzia înflorirea și apoi plantat în grădină, într-un loc luminos.
Deși această grădină vă obligă să o întrețineți zilnic, rezultatele vor fi evidente câteva săptămâni. Odată perioada trecută și înghețul instalat definitiv, veți putea să rearanjați grădina, pregătind-o efectiv pentru iarnă, dar veți avea puțin de lucru, pentru că mare parte din efort va fi fost deja depus.