Sunt foarte puține momente în an la fel de inactive din punctul de vedere al grădinarului cum este luna ianuarie. Din această cauză, sfaturile potrivite sunt legate de întreținere, fie a solului, pomilor și plantelor perene, fie a uneltelor de grădină. Acest articol însumează câteva sfaturi noi și utile pentru această perioadă a anului:
- Curățarea vaselor de ceramică smălțuite se poate face în felul următor: într-un vas, puneți 4 l de apă călduță, o cană de oțet alb și o cană de înălbitor. Puneți vasele la înmuiat și lăsați-le cel puțin 12 ore. După această perioadă, scoateți-le și spălați-le cu o cârpă moale. În cazul în care smalțul este de calitate (gros și lucios) și pământul nu se ia, puteți folosi o spălătoare de sârmă, dar aveți grijă să nu zgâriați suprafața smalțului. Eventual, o a doua baie de 12 ore ar trebui să ajute.
- Mânerele uneltelor de grădină se degradează mai repede dacă nu sunt întreținute pe perioada iernii. Într-o zi călduroasă (peste 5-6 °C) sau într-o încăpere închisă, puteți vopsi aceste mânere. Folosiți culori cât mai vii (portocaliul este o idee bună, pentru că rezistă la mizerie), ca să vedeți mai ușor uneltele lăsate în grădină în perioada primăverii și a verii.
- O revizie generală a mașinilor de grădinărit (de la cele mai complexe, până la foarfecele de vie) este recomandată în această perioadă a anului. Dacă sunt dintre ele stricate, le puteți duce la reparat acum, când service-urile nu sunt pline de clienți și când ofertele serviciilor de reparații sunt mai reduse ca preț. În același context, curățați toate mașinile și uleiați-le corespunzător, pentru a nu le lăsa să fie afectate de rugină. Depozitați-le apoi într-un spațiu acoperit și uscat.
- Crăciunul a trecut și bradul dumneavoastră natural, din ghiveci, este încă în casă? Nu întârziați să îl scoateți afară cât mai repede cu putință, pentru a nu-i afecta ritmul biologic. În mod ideal, acești brazi nu trebuie ținuți în camere încălzite și se potrivesc mai bine în holuri semi-reci.
- Calitatea semințelor dumneavoastră trebuie testată și luna ianuarie este perfectă pentru asta: luați câteva semințe și plantați-le într-un sol afânat, la căldură. Nu amestecați semințele și păstrați distanțe rezonabile între ele, dacă doriți să verificați mai multe tipuri de semințe. Plasați mini-răsadnița într-un loc luminos și udați regulat, fără să exagerați. Dacă după două săptămâni nu vedeți plante tinere, semințele dumneavoastră sunt compromise și trebuie să cumpărați altele. În același timp, cu cât faceți asta mai devreme iarna, cu atât veți avea mai mult timp să cumpărați înlocuitori pentru semințele care se dovedesc inactivate.
- Dacă aveți rabarbură în grădină, este momentul să o acoperiți. Un lighean, un borcan mai mare sau cel puțin un strat de frunze uscate va fi suficient. Dacă alegeți să faceți asta acum, veți avea parte de tulpini re rabarbură mult mai devreme în primăvara care vine.
- Nu folosiți sare pentru a îndepărta gheața de pe cărările care vor avea la primăvară iarbă. Sarea afectează calitatea plantelor din grădină și trebuie folosită cu moderație.