topgarden.ro
Expertul dumneavoastră în grădini și flori

Tratamentele

Tratamentele pentru protecţia plantelor pe durata primăverii încep de toamna târziu şi se prelungesc până în luna mai. Iată un calendar cu lucrările necesare de întreţinere, cu impact direct asupra comportamentului plantelor pe durata primăverii:

Noiembrie. Protejaţi plantele de îngheţ pe termen lung, fie prin adăpostirea lor în locuri special amenajate, fie prin adăugarea unui strat de compost la rădăcina plantelor care rămân în grădină. Aceste lucrări vor apăra plantele de îngheţurile târzii din martie sau aprilie.

Decembrie – Februarie. Chiar dacă necesarul de apă al platelor scade, aveţi grijă ca, în zilele călduroase de iarnă, să hidrataţi plantele. Florile neudate peste iarnă vor răsări sau se vor dezvolta mai greu primăvara.

Martie. Primele tăieri ajută la dezvoltarea armonioasă a plantelor. În aceeaşi perioadă este bine să verificaţi dacă plantele dumneavoastră nu au nevoie de tratamente pentru bolile persistente ale rădăcinilor şi tulpinilor.

Aprilie. Este luna de primăvară în care plantele riscă cel mai mult îmbolnăviri. Trataţi corespunzător în funcţie de specie, boală şi climă, îndepărtaţi orice frunză pătată şi udaţi regulat. De asemenea, este bine să evitaţi pe parcursul acestei luni tăierile, pentru că plantele sunt în plină dezvoltare.

Mai. Efectuaţi tăieri minore, de detaliu, în special la plantele căţărătoare, la tufişuri şi viţe. În mai, dacă este cald şi umed, pot apărea diverse ciuperci şi bacterii, cu rol de degradare a frunzelor. Verificaţi plantele regulat şi nu trataţi cu chimicale decât dacă este absolut necesar.

CEREȚI AICI O OFERTĂ DE TRATAMENTE PENTRU GRĂDINA DUMNEAVOASTRĂ

Majoritatea tratamentelor efectuate la timp au echivalentul a cinci tratamente aplicate cu o săptămână mai târziu. Nu amânaţi nici un tratament de primăvară şi acordaţi un interes sporit tratamentelor chimice, întrucât rata de degradare ca urmare a unei boli poate fi cel mai uşor stopată în primele faze.

De asemenea, primăvara este bine să luaţi probe de sol pentru laborator. Câteva analize simple vă pot ţine la distanţă de multe boli comune, uşurându-vă astfel munca din timpul verii şi, mai târziu, tratamentele de toamnă.

Diversitatea plantelor este imensă şi, implicit, imensă e şi paleta de boli care le pot ataca. Din această cauză trebuie să urmaţi tratamentele din perspectiva speciilor pe care le întreţineţi. De cele mai multe ori este mai sigur să apelaţi la un specialist în această problemă, pentru că altfel riscaţi să deterioraţi planta, să-i afectaţi creşterea firească sau chiar să o omorâţi.

Este bine de ştiut că majoritatea bolilor atacă punctual. De aceea, veţi descoperi în grădina dumneavoastră că, în timp ce liliacul este plin de păduchi negri, tufa de trandafir turcesc din apropierea lui este sănătoasă. Este obligatoriu ca tratamentele să ia în considerare acest aspect şi să fie direcţionate corect numai către specia afectată. Un tratament chimic făcut inadecvat unei plante sănătoase o va distruge pe aceasta din urmă. De aceea, este de preferat să izolaţi pe cât posibil specia bolnavă înainte, în timpul şi în perioada imediat următoare tratamentului sau chiar să o eliminaţi din spaţiul grădinii, având în vedere că bolile de primăvară sunt cele mai invazive.

Nu ezitaţi să ne contactaţi dacă aveţi întrebări legate de tipurile de tratamente necesare plantelor din grădina dumneavoastră.

CEREȚI AICI O OFERTĂ DE TRATAMENTE PENTRU GRĂDINA DUMNEAVOASTRĂ

Citiţi şi despre:

Scurt ghid pentru gazonul de toamnă

9 trucuri pentru mini-grădini

Amenajarea grădinii de vară

 

Leave a Reply