Pentru marea majoritate a speciilor de trandafiri, luna iunie este cea mai spectaculoasă, dar şi cea mai dificilă în ce priveşte îngrijirile tipice pe care trebuie să le acordaţi plantelor. Acest fapt se întâmplă din două motive majore: a. alternanţa termică zi-noapte este, la clima noastră, destul de dificil de suportat de plantele perene cu înflorire în iunie şi trebuie avută o grijă deosebită la aportul de apă şi hrană pe care trandafirii îl primesc; şi b. întreţinerea poate fi complicată pentru că presupune îndepărtarea florilor trecute fără a afecta viaţa plantei, căreia nu îi place să fie tăiată acum. Din această cauză, am elaborat mai jos o listă de sfaturi şi idei posibile de care vă puteţi folosi la îngrijirea trandafirilor dumneavoastră.
- Tăierile florilor moarte trebuie făcute seara târziu, după apus. Se va folosi un foarfece de vie cu tăietură precisă şi se va tăia lujerul până la prima încrengătură. Este greşit să rupeţi pur şi simplu mugurul ofilit, pentru că riscaţi ca planta să nu resimtă diferenţa şi să continue să hrănească respectiva tulpină. Pe lângă aceasta, efectele estetice sunt total diferite.
- Iunie nu este momentul să ghidaţi trandafirii urcători. Rezumaţi-vă la tăierile minore şi nu interveniţi în aşezarea tulpinilor principale. Puteţi totuşi să modificaţi forma şi direcţia plantei prin ghidaje discrete la nivelul tulpinilor din anul acesta, dar şi aceste intervenţii ar trebui să fie minimale.
- Udaţi trandafirii seara după apus, de cel puţin trei ori pe săptămână. Dacă planta nu are baza la umbră şi observaţi că solul se usucă cu repeziciune fie din cauza drenajului accentuat, fie din cauza căldurii, măriţi cantitatea de apă şi aşezaţi la baza plantei un ghiveci cu alte flori, care să îi protejeze rădăcina.
- Pentru a creşte impactul florilor de pe trandafirii pitici sau tufă, puteţi alătura lângă ei un asparagus. Aceasta le va ţine de umbră, o umbră pe care, împotriva credinţei comune, trandafirii o vor aprecia. Dacă nu aţi plantat un asparagus peren lângă trandafiri, puteţi adăuga un ghiveci, având grijă să păstraţi proporţiile. Asparagus arată cel mai bine lângă trandafirii albi şi roşii.
- Dacă trandafirii au o creştere bună, hrana specializată este inutilă în marea parte a anului. Nu şi acum. Hrana specializată are impact direct asupra mărimii florilor, a calităţii şi culorii petalelor şi inclusiv a duratei de viaţă a acestora. Păstraţi însă limitele şi nu supraalimentaţi planta. În general, hrana pentru trandafiri pe perioada înfloririi ar trebui folosită de maxim două ori pe săptămână, diluată în prealabil în apă.
Dacă aţi făcut tăierile într-un mod profesional, trandafirii dumneavoastră ar trebui să aibă acum o coroană coerentă. În cazul în care nu sunteţi totuşi mulţumiţi de aspectul plantei, o să îl puteţi ajusta la toamnă. Majoritatea speciilor de trandafiri nu intră în categoria plantelor sensibile. Cu toate acestea, înflorirea lor este direct corelată cu calitatea îngrijirii.
Acordaţi o grijă suplimentară bolilor care pot fi transmise prin ţepii de trandafiri, cum este sporotricoza. Dacă v-aţi înţepat în spini şi rana, în loc să se vindece, se infectează, consultaţi de urgenţă un medic specialist (de preferat un dermatolog sau un specialist pe boli infecţioase), pentru că urmările unei asemenea boli sunt rapide şi destul de periculoase.