Chiar dacă nu dispuneţi de foarte mult teren pentru grădina dumneavoastră, şi chiar dacă i-aţi decis deja tema, puteţi găsi un loc însorit, ferit de intrarea principală, pe care să îl transformaţi în grădină de condimente.
În cele mai multe cazuri ea nu îşi are locul într-o zonă centrală din desfăşurarea grădinii (deşi există excepţii, cum ar fi grădinile mediteraneene, unele variante de grădini hinduse, grădini egiptene etc.) şi solicită alt tip de îngrijire. Avantajele sunt, însă, evidente pentru că în felul acesta veţi avea tot timpul la îndemână condimente proaspete. Iată paşii pe care ar trebui să-i urmaţi:
- Pregătirea infrastructurii, alegerea unui pământ gras, nu foarte acid, desenarea grădinii (pătrată cu cărări drepte, înguste, spirală în trepte, ansamblu de mici terase, construite una în continuarea celeilalte) şi deciderea împrejmuirii. În cazul în care aveţi animale de casă, s-ar putea să vă intereseze un gard jos, protector. Expunerea sudică este de preferat, întrucât majoritatea acestor plante preferă soarele.
- Alegerea plantelor. Coriandrul, ienibaharul, susanul negru, ghimbirul, cimbrul de Creta, isopul, măghiranul etc. etc. trebuie potrivite cu grijă, în funcţie de nevoi. Unele dintre aceste plante cer mai multă apă decât altele, aşa că nu decideţi în baze estetice, ci în baze funcţionale. Lăsaţi spaţiu în jurul tufelor, pentru ca acestea să se dezvolte în voie. Aşezaţi lângă fiecare tufă un bilet cu numele acesteia, ca să le deosebiţi în perioadele de stagnare şi să le îngrijiţi adecvat.
- Întreţinere regulată, în funcţie de specie. Udările regulate, îngrijirea frunzelor, eliminarea buruienilor sunt elemente esenţiale ce asigură dezvoltarea naturală firească a grădinii dumneavoastră de condimente. Toamna, tăiaţi tufele de la bază şi acoperiţi-le cu un strat gros de mulci, pentru protecţie.