Compostierele sunt cea mai eficientă şi mai rapidă soluţie de a scăpa de surplusul de vegetaţie din grădina dumneavoastră. Pe întreaga perioadă a verii – în special în luna august–, şi până toamna târziu, plantele din grădină produc o cantitate impresionantă de resturi vegetale. Stocarea acestora şi grăbirea procesului de putrefacţie va avea asupra grădinii dumneavoastră mai multe efecte pozitive:
- Reduce timpul alocat curăţeniei prin regularizarea operaţiilor şi prin depozitarea organizată a resturilor.
- Oferă în scurt timp o cantitate de compost semnificativă, ce poate fi reintrodusă în circuitul biologic al grădinii.
- Dacă este menţinută corect, creşte nivelul de sănătate al plantelor din grădină.
- Reduce costurile generale anuale asociate grădinăritului.
Principiile după care trebuie organizată compostiera nu sunt multe, dar este obligatoriu ca ele să fie respectate pentru a-i asigura eficienţa. Pe de o parte, acestea se referă la locul amplasării: e nevoie de un spaţiu umed, dar cu o bună aerisire. Compostierele expuse la soare nu sunt atât de eficiente; simultan, circularea aerului în jurul compostierei asigură putrezirea constantă a plantelor şi ţine ciupercile şi mucegaiurile la distanţă.
Apoi, mărimea ansamblului este importantă: oricât de mică ar fi grădina dumneavoastră, nu e recomandat să construiţi o compostieră mai mică de un metru cub. Chiar şi aceasta trebuie udată în perioadele de secetă pentru a-i menţine nivelul de umiditate constant. În cazul în care dispuneţi de o grădină mai mare, este bine să construiţi mai multe compostiere, în funcţie de tipul vegetaţiei. În cele mai multe cazuri, o compostieră rapidă (pentru frunze şi plante ierboase) şi una lentă (pentru crengi subţiri şi plante semi-lemnoase) sunt suficiente.
Nu uitaţi să triaţi resturile vegetale. Evitaţi cu orice preţ să introduceţi în compostieră resturi ce provin de la plantele bolnave, întrucât multe dintre bolile comune pe care le putem întâlni în grădină pot rezista în compostiere. În acest fel, nu aţi face altceva decât să păstraţi intactă sursa bolii până în anul următor.
Dincolo de condiţiile contextuale pe care trebuie să le aveţi în calcul, reţineţi că în interiorul compostierei are loc un proces continuu. Depinde de dumneavoastră ca acest proces să fie eficace şi natural. Iată câteva reguli de bază în construcţia şi întreţinerea unei compostiere:
- Materialul de construcţie preferat este metalul. Acesta are o durată de viaţă bună şi o rezistenţă sporită mai mulţi ani la rând, ceea ce reduce muncile de întreţinere şi reconstrucţie.
- Există multe păreri cu privire la marginile compostierei. Cu toate acestea, opinia generală înclină către pereţi striaţi, ce permit aerului să circule într-o oarecare măsură în compostieră.
- Câteva găuri în baza compostierei asigură drenarea apei şi permit insectelor şi râmelor din sol să pătrundă în interiorul acesteia, ajutând la procesul de putrefacţie.
- O compostieră nu trebuie lăsată în acelaşi loc mai mult de 5 ani. În mod ideal, la fiecare doi ani aceasta trebuie golită şi compostul rezultat cernut şi reintrodus în grădină.
Asiguraţi-vă că accesul spre compostieră este suficient de comod, oricare ar fi cantitatea de resturi vegetale pe care o transportaţi spre depozitare.