Cu foarte puține excepții, rotirea culturilor optimizează creșterea plantelor. Din această perspectivă, este bine de știut că luna iunie este ideală pentru a face tranziția de la prima cultură la cea de a doua în grădina de legume. În acest proces sunt implicate multe tipuri de legume și este bine ca trecerea să fie realizată adecvat pentru fiecare specie în parte, atât în ce privește culturile care se încheie acum, cât și răsadurile ce urmează să fie plantate.
Cum îndepărtăm culturile încheiate
În luna iunie iau sfârșit rabarbura, asparagusul, ridichile roșii (de lună), salata creață, spanacul. Unele dintre acestea (cum sunt ridichile) pot fi înlocuite pur și simplu cu plante tinere, în timp ce în locul altora se pot planta răsaduri noi. Recoltarea acestor plante trebuie făcută cu grijă pentru a nu bătători pământul excesiv.
Plantele perene (este cazul rabarburei) trebuie curățate de frunzele trecute și udate regulat. Dacă le priește clima, ele vor mai da un rând de frunze la mijlocul lunii august. Cu toate acestea, trebuie reținut că nu este bine să lăsați alte plante să le acopere și că, dacă nu eliminați frunzele moarte, riscați să pierdeți planta.
Pregătirea solului
Solul nu trebuie săpat, ci doar răzuit ușor și greblat, iar buruienile îndepărtate. Săparea locului este necesară doar în cazul solurilor argiloase, deja întărite de căldura începutului de vară. Odată eliminată cultura veche, puteți erbicida locul, fără a face însă exces, pentru a nu influența răsadurile tinere în zilele ce vor urma.
În acest moment al anului solul este mai puțin afânat decât după pregătirile de la sfârșitul iernii; din această cauză, e de preferat să pregătiți gropi de răsad puțin mai mari, folosind pământ special de răsaduri.
Plantarea răsadurilor noi
Mazărea, andivele, fasolea, sfecla roșie, napii și dovleceii pot să ia locul primei culturi. Unele dintre aceste plante vă vor solicita mai mult, in sensul în care va trebui să le udați de cel puțin trei ori pe săptămână în primele două-trei săptămâni pentru a le asigura prinderea și creșterea optime. Cu cât udați mai des și mai moderat, cu atât mai unitar se va dezvolta planta pe termen lung.
Este o idee bună să plantați răsadurile după înălțimea finală a plantelor pentru că în această lună răsadurile de orice fel sunt foarte sensibile la lumina excesivă (sau, din contră, la lipsa de lumină), iar o poziționare incorectă în raport cu soarele le poate omorî. Fasolea și mazărea preferă locuri retrase, răcoroase și umede, în timp ce sfecla roșie se dezvoltă bine la căldură. Dovlecelul este dependent de umbră, iar napii și andivele vor muri dacă nu își vor primi regulat rația necesară de apă.
Rotirea culturilor nu ar trebui să vă ocupe mult timp și nu ar trebui să afecteze celelalte plante din grădina dumneavoastră de legume. Muncile trebuie făcute seara, de preferință după apusul soarelui, pe un teren ud și moale. Iar după plantarea răsadurilor tinere, treceți pe lângă trandafiri, culegeți petalele cele mai pline și preparați, în numai câteva minute, o apă de trandafiri din propria dumneavoastră grădină.