Există grădini versatile, care îşi pot schimba fundamentul estetic în funcţie de sezon. Pentru a întreţine o astfel de grădină este nevoie de ceva mai mult decât de o bună cunoaştere a calendarului de activităţi practice. Rămâne însă de necontestat satisfacţia pe care v-o poate da un astfel de loc care se transformă continuu, alternând plante ce trăiesc în contratimp perioadele de abundenţă şi pe cele latente.
Plantele cu înflorire timpurie – brânduşe, clopoţei, violete şi numeroasele specii de ghiocei de cultură – sunt cele care deschid în grădina de primăvară un spectacol progresiv, cu rododendron, azalee, flori de cireş, camelii, magnolii şi narcise, încheind sezonul în tonuri de primule şi usturoi ornamental. Fie că optaţi pentru o grădină cu un aer formal, fie pentru una liberă, colecţia de plante cu bulbi trebuie să includă câteva specii de lalele şi de irişi hibrizi.
Vara le vor lua locul flori mai discrete, plante a căror fragilitate se pierde în fundal, dar care dezvoltă în acelaşi timp o incredibilă bogăţie cromatică. Este astfel timpul pentru margarete, asteri şi bouvardia, pentru garoafe subţiri, cu flori duble sau alte specii de dianthus (ce au avantajul că înfloresc mult timp în condiţii diverse), trandafiri şi cosmos, iasomie, dalii şi, spre sfârşit, freziile şi gardeniile. Aşezate cu atenţie, în proporţii înţelepte, aceste flori îşi vor schimba paleta cu naturaleţe şi simplitate, astfel că veţi beneficia pe tot parcursul sezonului de un puternic flux cromatic.
Dacă, pe de altă parte sunteţi interesaţi de efecte vegetale pe perioada toamnei, lista plantelor se deschide către acele specii recomandate pentru frunzele lor sau pentru delicateţea ramurilor. Pe lângă crizanteme, celebre pentru acest anotimp, se pot adăuga crini de toamnă şi salvie de munte. Ele sunt completate de frunzişul bogat colorat al salcâmilor, ulmilor, de texturile calelor de toamnă, de volumul physalis-ului.
Apoi, cu cât se înaintează spre iarnă, interesul trebuie îndreptat către liniile ramurilor, către caligrafie şi jocuri de volume. Pentru un asemenea efect se recomandă cornul (care are şi avantajul de a înflori foarte devreme în anul următor) şi tufişurile rare, apoi glicina pentru eleganţa desfăşurării ramurilor sub greutatea zăpezii şi sălciile sau coniferele plângătoare. Ele pot fi completate de accesorii de grădină de piatră sau lemn.
Indiferent de tipar, temă sau stil, serviciile noastre vă pot adăuga un plus de autenticitate în grădina dumneavoastră pentru perioada din an pe care o traversăm.