topgarden.ro
Expertul dumneavoastră în grădini și flori

Proiectare peisagistică

Ce înseamnă proiectarea peisagistică?

Noțiunea de proiectare peisagistică face referire la un domeniu multidisciplinar, care îmbină urbanismul și arhitectura peisagistică cu designul de grădini; această îndeletnicire solicită simț estetic și cunoștințe solide de ecologie și horticultură, precum și de istorie a grădinilor, arte, arhitectură, design industrial, psihologia mediului și geologie.

Exact ca în cazul planurilor de arhitectură, un plan de proiectare peisagistică trebuie:

  • să se bazeze pe investigarea prealabilă a condițiilor (sociale, geologice, ecologice etc.) și să propună o intervenție creativă în spațiul dat;
  • să includă totalitatea instrucțiunilor specifice, de la compoziție, concept și aranjare, la dispoziții și recomandări privind lucrările de întreținere, pregătire a solului, îngrijire a plantelor ș.a.m.d.

Filosofia noastră

Abordarea noastră în această direcție presupune întâlnirea creativă dintre mai multe principii:

  • Estetica unei grădini nu trebuie să fie afectată de funcționalitatea ei. Mai mult, funcționalitatea și, împreună cu ea, toate elementele adiacente care ajută la desfășurarea unei vieți armonice în spațiul grădinii, trebuie gândită în virtutea principiului estetic. Spre deosebire de amenajarea teritorială, unde primează funcționalitatea, grădina se vrea o operă de artă, unde estetica nu mai este un apanaj, ci tocmai sensul central al proiectării spațiului.
  • Sustenabilitatea ecologică este esențială și implicită în ideea unei grădini. Orice formă care atacă acest concept este destitutivă în raport cu sensurile locuirii în grădină. De aceea, proiectarea peisagistică așa cum o vedem noi dezvoltă esteticul în virtutea ecologiei și nu în afara ei.
  • Integrarea armonioasă a infrastructurii se realizează în mai mulți pași în funcție de complicația acesteia și de nivelul de intervenție stabilit inițial. În funcție de zonă (spațiu urban, semiurban, rural etc.), integrarea presupune stabilirea unor proiecte adaptate în așa fel încât să corespundă cu gradul necesar de intervenție.
  • Prezervarea direcțiilor generale și a liniilor peisajului existent în liniile grădinii este de importanță capitală pentru a evita efectele de artificiozitate inutilă, creând în același timp impresia de inconsistență stilistică. Imaginați-vă o grădină barocă într-o pădure de conifere din Retezat sau o grădină cu conopidă pe Aleea Floreasca. Asumarea mediului și asumarea peisajului sunt concepte implicate în orice formă respectabilă de proiectare peisagistică.

Tipuri de proiecte peisagistice

Iată mai jos o listă cu câteva tipuri de grădini pentru care ne oferim serviciile de proiectare peisagistică. În cazul în care nu vă încadrați în nici o categorie, nu ezitați să ne contactați pentru a obține mai multe detalii direct de la noi.

  • Parcuri naturale – proiecte mari, pe zone extinse, unde se pune accentul pe menținerea specificului locului și a echilibrului natural deja existent;
  • Grădini de legume – în mod normal, proprietarii neglijează aspectul acestor grădini, fără să își dea seama că designul nu înseamnă numai aspectul strict estetic, ci și îmbunătățirea funcționalității și ușurarea întreținerii;
  • Livezi de pomi fructiferi – de orice întindere și pe orice infrastructură. Astfel de proiecte durează în funcție de speciile alese;
  • Curți interioare – se ține cont în mod deosebit de infrastructură. În general, aceste proiecte se referă la optimizarea spațiului, atât estetic, cât și ecologic și funcțional.
  • Grădini mixte – Reconceperea grădinii într-o manieră care să pună într-un dialog constructiv latura estetică cu latura agricolă.

5 responses to “Proiectare peisagistică”

  1. vasile

    Buna ziua,

    Ma intereseaza amenajarea unui spatiu langa casa aproximativ 100 m patrati.
    As vrea ceva personal, cu niste plante deosebite care sa se incadreze intr-o zona de munte.
    Ma axez aici mai mult pe pomi ornamentali care sa reziste iarna. gazon.

    Multumesc,

  2. pop stefan

    Ma intereseaza amenajarea unei curti (200 m2) de verdeata cu gazon si plante in zona Pipera. Doresc un plan 3D.
    Care este pretul pentru proiectare ?
    Multumesc

    1. dorin

      salutare!
      detin o suprafata de 7000mp (40/280m) care vine oarecum in trepte; am nevoie de un proiect, atat pt amplasarea unei case cat si a unei gradini mixte. care ar fi pasii de urmat pt a afla detalii?
      multumesc!

  3. Stefan

    Buna ziua

    As dorii amenajarea a 3-400 m de curte. Care ar fi costul unui proiect sau ce implica asta?

    Multumesc

    Stefan

    1. admin

      Buna ziua. Am transmis solicitarea catre management si veti fi contactat prin email.

Leave a Reply