topgarden.ro
Expertul dumneavoastră în grădini și flori

Minigrădina de legume

Secretul unei vieți sănătoase împrospătată de prezența unor legume cultivate în manieră proprie stă într-o minigrădină de legume. Pentru realizarea acestui proiect este bine să se cuantifice necesarul, precum și preferințele de legume pe care inițiatorul proiectului dorește să le obțină. Un număr de pași specifici trebuie urmați pentru a putea ajunge la un rezultat favorabil materializat printr-o producție ridicată de legume.

Un prim pas constă în estimarea prealabila a condițiilor și costurilor investiției. În cadrul acestuia, trebuie stabilite cu exactitate suprafața de pământ cultivabilă care ar fi alocată pentru înființarea respectivei grădini de legume. În cazul în care minigrădina de legume va fi înființată într-o locație ce necesită cultivarea legumelor în recipient, trebuie avute în vedere numărul și calitatea acestora și suprafața pe care acestea o vor ocupa. Astfel, costul asociat cu achiziționarea de pământ sau recipiente poate fi de importanță maximă concomitent cu costurile necesare pentru a achiziționa anumite semințe sau răsaduri.

Un al doilea pas constă în pregătirea efectivă a spațiului, a pământului și în semănarea și plantarea legumelor. Această etapă este cea mai complexă întrucât trebuie urmărite obiective simultane ce nu pot fi eludate. În primul rând, trebuie evaluate calitatea și compoziția solului ce va fi utilizat ca furnizor de hrană pentru legume. În urma acestei analize, trebuie utilizate îngrășăminte chimice concomitent sau nu cu apa pentru a aduce pământul la calitatea dorită. Ulterior, se pregătește solul prin prelucrare pentru însămânțare și plantare de legume. Unele specii de legume reclamă foarte mare atenție pentru a fi cultivate de la stadiul de sămânță și e mult mai ușor și mai recomandată folosirea de răsaduri de la producători specializați. Trebuie avută în vedere, de asemenea, compatibilitatea legumelor, astfel încât dezvoltarea în timp a unei specii să nu pericliteze dezvoltarea alteia. Stabilirea spațiului alocat fiecăreia astfel încât să se folosească spațial în mod optim este foarte importantă, în special în situațiile în care suprafața cultivată este limitată din cauze obiective. Însămânțarea și plantarea se vor face la încheierea acestei etape, urmând cu atenție indicațiile specifice pentru fiecare legumă. Este importantă respectarea regulilor de plantare, neluarea în considerare a acestora având efecte negative concretizate prin lipsa răsadurilor sau uscarea celor plantate.

In ultimul pas, întreprinzătorul are rolul de a întreține grădina de legume până în momentul culesului și pregătirea preliminară a acesteia pentru următorul sezon. Această ultimă etapă presupune întreținerea fiecărei tip de plantă conform necesităților. Astfel, cantitatea de apă trebuie adaptată pentru fiecare tip de legume în parte, și, similar, cantitatea de îngrășământ folosit. Plivirea de buruieni și plivirea plantelor trebuie urmărite din primele săptămâni după plantare respectiv inasamantare și până în momentul culesului legumelor. De asemenea, îndepărtarea legumelor bolnave are un efect benefic, permițând celorlalte legume să se dezvolte cât mai sănătos posibil. Ulterior culesului, corpul plantelor trebuie îndepărtat de pe pământ, iar resturile trebuie depuse într-un loc special alocat pentru a se descompune (de preferință, un compostor separat de spațiul grădinii). Pământul trebuie curățat de orice resturi pentru a fi pregătit pentru un nou sezon și, implicit, păstrat curat pe parcursul sezonului rece.

Leave a Reply