După ce a trecut avântul vegetativ de la sfârşitul primăverii şi revenirea lui din august, vă găsiţi confruntaţi cu un gazon mai puţin verde şi atractiv. Însă, deşi acesta este un fapt natural, care nu ar trebui să vă îngrijoreze, există lucrări pe care le puteţi face pentru a asigura prezervarea stratului de iarbă peste iarnă şi menţinerea calităţii acesteia pentru încă un an.
- La mijlocul lui noiembrie, iarba îşi pierde din consistenţă şi tufele mici se pot observa pe întinderea gazonului. Asiguraţi-vă că există o omogenitate atât în volum cât şi în desfăşurare. Replantaţi sau semănaţi în spaţiile lipsă.
- Folosiţi îngrăşăminte pentru a vă asigura că iarba din anul următor va avea un verde puternic. E de preferat să faceţi această operaţie toamna pentru ca îngrăşămintele să aibă timp să se integreze în sol şi să fie mai uşor de asimilat de către plante din februarie încolo.
- Eliminaţi orice altă plantă de pe suprafaţa gazonului. La clima noastră, plantele care apar şi se înmulţesc cel mai des în gazon sunt păpădia, bumbişorii (bănuţeii) şi pătlagina. Eliminaţi-le cu rădăcină, ca să vă asiguraţi că nu vor da în anul următor.
- Începând cu mijlocul lui octombrie, nu mai udaţi gazonul. Prea multă apă pe perioada toamnei poate duce la apariţia de ciuperci, licheni şi muşchi care, în timp, invadează cu rapiditate spaţiul.
Tundeţi scurt la început de noiembrie pentru ultima oară şi aşteptaţi ninsoarea. Sub stratul gros şi cald de zăpadă gazonul dumneavoastră va fi protejat pe toată durata iernii.
[…] Scurt ghid pentru gazonul de toamnă […]
[…] Scurt ghid pentru gazonul de toamnă […]