De cele mai multe ori, alegem pentru grădina noastră pe timpul iernii un decor sărăcăcios sau chiar lipsit de ornamente vegetale din cauza faptului că un asemenea decor este mult mai ușor de întreținut și mai coerent pe timpul iernii. Cu toate acestea, pentru a crește senzația de căldură a sărbătorilor de iarnă, nimic nu este mai funcțional în grădină decât un set de câteva structuri vegetale verzi. Sugestiile de mai jos vin așadar în ideea unei variații contextuale (cel mult o săptămână) în preajma Crăciunului și pornesc de la presupoziția că grădina este în această perioadă un spațiu implicit anost.
- Ghivece cu conifere – orice tip de conifer ați alege pentru ghiveci, trebuie să știți că frunzele (acele) acestor plante vor avea o nuanță mult mai intensă dacă sunt ținute într-un hol semi-încălzit decât dacă sunt lăsate afară până la Crăciun. Acele sunt adaptate la frig (neconținând atât de multă apă ca o frunză obișnuită, ele rezistă mai bine la ger), dar căldura le dă un plus de culoare. Asigurați-vă că locul ales din hol e bogat în lumină naturală.
- Crăciunița – aceasta este o soluție clasică, însă pentru a o avea înflorită este necesar să o pregătiți din timp. În jurul amiezii, ghivecele pot fi scoase pe terasă pentru câteva ore, dar numai dacă temperatura se păstrează peste 6-7 °C.
- Ficusul – ficusul de apartament este, prin frunzele lui groase, mult mai puțin rezistent la frig. Îl puteți scoate pe terasă, într-un loc însorit, doar câteva ore și numai în cazul în care Crăciunul vine cu valori termice de peste 10 °C.
- Iarba – în absența înghețului, udați iarba la amiază câteva zile la rând înainte de Crăciun. Nu este recomandat să faceți asta dacă mai este zăpadă, dar, dacă zăpada lipsește, aceste udări vor împrospăta iarba într-un mod neașteptat.
- Iluminatoarele – o soluție secundară, iluminatoarele pot modifica percepția dumneavoastră în legătură cu vegetația din grădină. Plasați lămpi solare în apropierea tufelor de vegetație și serile de Crăciun vor primi un aspect de noapte germană de sărbători, atât de cunoscută în toată lumea prin căldura ei implicită.
- Tufele perene – bucurați-vă de avantajele tufelor perene (de la jneapăn la caprifoi), dintre care unele au avantajul de a nu-și pierde frunzele pe perioada iernii. Păstrați-le cât se poate de curate, eliminând frunzele bolnave, moarte sau pătate, și veți putea să îmblânziți iarna din grădină în preajma Crăciunului din numai câteva operații: tăiere, aranjare, iluminare.
- Crizantemele târzii – unele specii de crizanteme, chiar dacă își pierd florile până la Crăciun, își vor păstra frunzele. În loc să le tăiați, scoateți-le mai tare în evidență prin câteva trucuri: pat de frunze moarte la baza lor, lumină focalizată, sau jocuri simple de volume cu frunzele acestora.
Dacă aveți o grădină mică, aceste trucuri se vor dovedi foarte utile întrucât vor reuși să acopere spațiul anost din foarte puține mișcări. Dacă, pe de altă parte, grădina dumneavoastră este mai mare, cele mai rapide soluții sunt date de ghivecele cu conifere și de iarbă, ambele apte să modifice, cel puțin pentru o scurtă perioadă de timp, răceala iernii în căldura Crăciunului.