După explozia din luna mai şi resurecţia din iulie, august poate părea o lună mai puţin atrăgătoare. Depinde însă numai de dumneavoastră să vă păstraţi spaţiul grădinii la fel de bogat şi în zilele calde şi uscate din această perioadă a anului. Acest fapt presupune două mişcări simultane: una de inserţie cu noi flori / obiecte / elemente vegetale şi una de remaniere a celor existente.
Revitalizarea grădinii este în directă relaţie cu speciile deja existente. Din această cauză, o mare parte din muncă este efectiv legată de întreţinere. Şi anume:
- Udaţi seara, pentru a menţine nivelul de umiditate în timpul perioadelor de caniculă.
- Pe cât posibil, nu lăsaţi pământul direct expus la soare. Plantele covor, iarba, mulciul, florile pitice şi ghivecele vă pot ajuta în această direcţie.
- Tăierile plantelor trebuie să fie insistente şi, simultan, personalizate după specie. Dincolo de aspectele particulare, care pot fi extrem de diverse, concentraţi-vă pe tăierea florilor trecute şi pe îndepărtarea lujerilor care s-au uscat. Trandafirii sunt în principal expuşi în această perioadă. Tăierile regulate, asociate cu îngrăşământ, vor asigura o înflorire nouă de la mijlocul până la finele lunii august, şi chiar mai târziu.
- Nu săpaţi pământul decât în măsura în care această lucrare presupune îndepărtarea buruienilor. Cu cât interveniţi mai mult în stratul de suprafaţă al solului cu atât acceleraţi uscarea acestuia.
- Reduceţi plantele pe cale de a se usca la o înălţime corespunzătoare. Vremea gladiolelor, a narciselor, a zambilelor şi a lalelelor a trecut.
Inserţia de noi elemente are un rol important în revitalizarea de ansamblu a grădinii. Cu cât este realizată mai organizat şi mai exhaustiv, cu atât veţi reuşi să amânaţi efectele toamnei asupra spaţiului dumneavoastră de relaxare.
- Din cauza condiţiilor climatice prielnice, luna august favorizează plantele exotice. Ghivecele cu ficuşi, rhododendroni, lobelia şi bougainvillea pot sta pentru o vreme în grădină. Pe lângă efectul estetic, scoaterea ghivecelor din casă în această perioadă ajută la revitalizarea plantelor de apartament, dându-le un impuls pe care îl vor resimţi până toamna târziu.
- Nu este neapărat necesar să investiţi bani în obiecte noi în grădină numai pentru că aceasta arată ceva mai sărac decât în luna mai. O soluţie de compromis vine prin utilizarea unui mobilier existent ale cărui funcţii, forme şi culori pot fi reajustate pentru a crea efecte novatoare. Cu toate acestea, nu exageraţi: câteva elemente cromatice, o bancă sau un umbrar modificat ar trebui să ajungă.
- Dacă, pe de altă parte, dacă elementul financiar nu reprezintă un impediment, luaţi în calcul varietatea incredibilă de ghivece cu flori pe care le puteţi cumpăra în această perioadă. Avantajul acestor plante este că, din cauze termice, rezistă mai bine decât cele cumpărate primăvara. De asemenea, ele vă sporesc controlul cromatic asupra grădinii dumneavoastră.
În fine, august este luna pietrelor expuse la soare. Puteţi construi aranjamente de stâncă sau, din contră, ansambluri bazate pe flori mici şi pietre de râu. Dacă dispuneţi de un iaz sau de un lac artificial, puteţi construi aceste ansambluri lângă apă; în scurt timp, ele se vor integra în peisaj dând grădinii un sens nou, proaspăt.