O grădină este frumoasă atâta vreme cât este accesibilă. Vechile cărări, pasuri, trecători şi trepte de iarbă au devenit în grădinile actuale alei de o incredibilă varietate, ce au simultan o latură estetică şi una funcţională.
Când decidem împreună cu dumneavoastră cum va arăta accesul pe suprafaţa grădinii, avem în vedere un set larg de opţiuni şi o mare varietate de elemente de construcţie şi materiale din care să alegem.
- Decidem raportul dintre suprafaţa aleilor şi suprafaţa grădinii, în funcţie de tema spaţiului dumneavoastră, de formele de relief implicate, de apă, de vegetaţie şi de scopul grădinii. În mod general, acest raport stă între 12-15%, dar el poate varia şi în funcţie de preferinţele dumneavoastră.
- Căutăm tipul de infrastructură ideal în funcţie de sol, înclinaţie a locului şi temă.
- Decidem, împreună cu dumneavoastră, centralitatea aleilor în peisaj şi complicaţia geometrică după tema grădinii şi preferinţe.
- Alegem materialele, care pot varia, la rândul lor: pietriş de stancă, prundis, nisip, pietriş de râu, dale de piatră, pavaje industriale de diverse forme, mărimi şi culori. Tot în zona materialelor, vom decide bordurile: lemn tratat, piatră, vegetaţie cu piatră, combinaţii dintre acestea etc. O soluţie foarte la modă sunt dalele în jocuri geometrice din cărămidă industrială imitând piatra aşezate pe un gazon jos, pufos.
- Asigurăm consultanţă şi informare referitoare la cum sau cât de uşor sau dificil se întreţine fiecare tip de material în funcţie de condiţiile climatice de care dispuneţi şi de uz.
- Sugerăm geometrii personalizate pentru o integrare ideală a spaţiului amenajat în peisagistica de ansamblu a locului.
De asemenea, pe lângă aleile clasice, există soluţii referitoare la combinarea lor cu vegetaţia dimprejur şi cu canalele de apă. Astfel, vă putem ajuta să descoperiţi acele spaţii din grădină unde aleile acoperite de plante căţărătoare, arcurile, intrările false de gard viu ar arăta cel mai bine. Inserţia vegetaţiei în spaţiul de trecere pentru un efect estetic pozitiv şi fără deranjarea funcţionalităţii presupune o întreagă artă de negociere spaţială şi de volum şi, de asemenea, cunoaşterea extensivă a speciilor din proximitatea aleilor.
În ce priveşte apa, devin importante materialele pavajului ce vor fi folosite în vecinătatea lacurilor, a fântânilor şi a canalelor. Există inclusiv soluţii de lemn pentru bordurile respective, cu toate că piatra este de preferat din raţiuni evidente de rezistenţă şi stabilitate. De asemenea, aleile din apropierea pâraielor cu debit mic se pot prelungi cu desenul unui podeţ drept de lemn sau uşor bombat de piatră cu un efect foarte convingător în arhitectura de ansamblu.
Reţineţi că, orice gusturi aţi avea, există soluţiile necesare pentru a integra armonic pe teritoriul grădinii aleile sau pavajele pe care vi le doriţi.