topgarden.ro
Expertul dumneavoastră în grădini și flori

Sisteme de irigații

Ritmicitatea oricărui proces biologic presupune în prin grad apa, ca element esenţial, de neînlocuit în supravieţuirea şi dezvoltarea armonioasă a plantelor şi, prin aceasta, a întregii grădini. Acesta este motivul pentru care serviciile noastre acordă o importanţă sporită sistemelor de irigare.

Cazurile când aceste sisteme sunt necesare, sau chiar obligatorii sunt dintre cele mai diverse şi au legătură, în special cu tipul climei, al solului, paleta de plante aleasă, înclinaţia terenului, poziţionare, orientare etc.

 • Solurile aspre, acide au nevoie suplimentară de apă pentru a putea susţine plantele într-un mod optim.
 • Locurile cu veri foarte călduroase necesită irigări sezoniere suplimentare.
 • Terenurile în pantă, care nu au beneficiat de terasări, fie din raţiuni estetice, fie din cauze funcţionale sau chiar de imposibilitate tehnologică au nevoie de apă, până şi atunci când, fiind argiloase, au o retenţie hidrologică pozitivă.
 • Grădinile cu plante tropicale, de lac sau de deltă folosesc cantităţi suplimentare de apă, etc.

Oferta noastră în acest domeniu este foarte bogată şi creativă, îmbinând soluţiile naturale, date de lacuri, canale, fântâni, ş.a.m.d. cu cele artificiale, de la sisteme tehnologice performante la picurătoare punctuale.

Chiar din etapa de planificare a grădinii, elaborăm o schemă primară de distribuţie a sistemului de irigare, ce poate fi ulterior modificată în funcţie de context. În momentul execuţiei, avem grijă să calibrăm cu atenţie rolul irigării cu necesarul de apă al plantelor din diverse puncte alte grădinii, eficientizând în acest fel nu numai aportul hidrologic al fiecărei plante, ci şi consumul şi, implicit, costurile dumneavoastră pentru lunile şi anii care vor urma.

Desigur că, la fel ca orice altă structură gândită să colaboreze cu natura, irigarea poate crea surprize, cum ar fi un pământ care acceptă mai puţină apă decât a fost iniţial calculat. Pentru aceste cazuri avem însă grijă să păstrăm marje de eroare, pentru calibrări ulterioare.

Dacă sistemul de irigare combină tehnologia cu ape naturale, atunci el trebuie înţeles la limita esteticii: un canal irigator funcţionează simultan ca pârâu de grădină; sensul său funcţional va fi aşadar ascuns ochiului, iar dumneavoastră vă veţi putea bucura de beneficiile apei uitând de rolul său funcţional. Dacă, pe de altă parte, se folosesc numai sisteme tehnologice, acestea vor fi ascunse pentru a nu deranja rolul recreativ al grădinii.

Acestor structuri profesionale le pot veni în ajutor diverse variante creative, cum ar fi terasările, dâmburile artificiale, jocurile de umbră şi soare, gardurile vii mate cu efecte mai reduse, dar totuşi importante, în reţinerea apei pe teritoriul grădinii.

Pentru detalii referitoare la tipurile serviciilor de care s-ar putea să aveţi nevoie, vă rugăm să ne contactaţi; veţi avea astfel parte de o experienţă personalizată, mulată peste nevoile dumneavoastră.

One response to “Sisteme de irigații”

 1. Gina

  Buna ziua,

  Va ocupati si cu intretinerea/ reparatia sistemului de irigare (inclusiv unul existent, nu montat de voi)?

  Merci,

Leave a Reply