topgarden.ro
Expertul dumneavoastră în grădini și flori

Lacuri și fântâni

Nu există tip de grădină etnică sau parc tradiţional care să nu facă uz în una dintre variante de apă. Mai mult încă, nu există tipuri de grădini clasice unde apa să nu joace un rol central în elevaţia arhitecturală. Între aleile estete ale francezilor şi lacurile ascunse orientale se petrec marea majoritate a poveştilor acvatice. Iată o listă cu cele mai importante:

  • Lacul central. Rotund sau oval, va ocupa mare parte a grădinii, transformând aleile în spaţii de promenadă în jurul sau în funcţia apei. Este populat cu vegetaţie acvatică bogată, poate conţine peşti şi este lăsat să se dezvolte, cel puţin parţial, după regulile naturii.
  • Lacul spontan. În acest caz intervenţia umană este mai evidentă, drenajul mai clar, liniile mai acute şi mai bine ţinute în frâu. Poate avea malurile amenajate strict, cu pociumbi sau piatră şi este guvernat de legi matematice evidente. Funcţionează pentru grădină ca un nod focal, dar permite simultan alei laterale şi spaţii îndepărtate fără legătură directă cu apa.
  • Lacul pentru flori. Este mai rar întâlnit la noi şi se bazează pe vegetaţie bogată cromatic, pe nuferi, lotuşi, irişi, papură, trestie sau iarbă de apă. Este mai greu de întreţinut, dar oferă o imagine splendidă de primăvara până vara târziu. Poate fi amenajat în diferite puncte ale grădinii şi mutat anual sau la doi ani.
  • Fântâna arteziană. Are două ocurenţe de bază: centrală, unde construcţia sculpturală fură ochiul, sau marginală, mai redusă în dimensiuni şi mai puternic integrată în natură.

Este bine să remarcăm nu numai varietatea şi diversitatea tipurilor de lacuri şi fântâni, ci şi beneficiile zilnice pe care acestea le aduc în fiecare grădină. Aerul mai proaspăt, evidenţa sporită a vieţii, bogăţia mai mare de plante, culorile, zgomotele noi, liniştitoare, toate acesta sunt beneficii implicite ale apei aduse aproape de casă.

Sensurile violente ale apei, răceala şi distanţa vor fi anulate printr-un proces de integrare în spaţiul grădinii, transformând lacul într-un decor viu, interactiv şi plin de insolit şi nou, pentru că schimbările biologice din preajma unui lac sunt mai rapide şi mai vizibile. În mai puţin de un an apa va fi integrată organic în grădină, iar spaţiul vă va părea de neconceput fără ea.

Dincolo de aceste standarde, serviciile noastre vin în întâmpinarea ideilor dumneavoastră pentru personalizări sau stilizări proprii. Ca orice alt element de peisagistică, lacurile şi fântânile au o flexibilitate aparte, vizibilă în special în întâlnirea cu vegetaţia şi pietrele. Putem aşadar plănui împreună cum să aranjăm structural grădina pentru ca oglinda de apă să îşi găsească locul perfect în perimetru.

One response to “Lacuri și fântâni”

  1. Marius Cherana

    Superb !!! Rog pret la fantana pozitia f4.

Leave a Reply