În general, grădinarii amatori asociază lunile mai și iunie cu o perioadă de relaxare în ceea ce privește pomii și copacii din grădină. Cu toate acestea, este bine de știut că numai o foarte mică parte dintre speciile din regiunea noastră nu are nevoie de îngrijiri în această perioadă. Nu vă lăsați induși în eroare de explozia vegetală și urmăriți viața pomilor dumneavoastră în același mod în care urmăriți florile și legumele. Este bine să înțelegeți că gradul de evoluție a pomilor în această perioadă nu diferă într-un raport semnificativ de evoluția oricărei alte plante.
Mai jos, veți găsi o listă cu operații pe care le puteți aplica începând cu luna mai; desigur, această listă trebuie citită contextual, iar muncile – aplicate conform tipului grădinii dumneavoastră și altor factori specifici. Principiile de bază însă, sunt la fel de valabile, fie că vorbim de o grădină montană, unde abia a dispărut definitiv zăpada, fie că ne strecurăm prin dunele ușoare ale unei grădinițe de lângă marea neagră. Iată, de aceea, elementele de bază după care trebuie să vă ghidați în îngrijirea pomilor, a copacilor și a arbuștilor:
- Delimitarea coroanei trebuia făcută în lunile februarie-martie. Dacă nu ați tăiat pomii atunci, va trebui să așteptați până la toamnă. Tăierile din această lună trebuie să se reducă la eliminarea ramurilor bolnave. Nu interveniți sub nici o formă pe elementele structurale (crengi mai groase, lujeri multianuali) și evitați tăierile secundare, pentru că veți afecta în mod direct evoluția pomului sau a copacului.
- În luna mai, frunza este oglinda pomilor. Aceasta poate varia în funcție de specie, de zonă (altitudine) și de compoziția solului. O culoare omogenă indică, în general sănătate, dar dacă această culoare bate spre un galben nefiresc, trebuie să consultați un specialist pentru a vă recomanda tratamentul necesar. De cele mai multe ori, va fi vorba de un insecticid. Frunzele mâncate, adunate sau făinate indică boală. Frunzele fără o ținută fermă indică, pe de altă parte, lipsa apei.
- Udați des, în special pomii care vor rodi în lunile iunie-august. Lipsa apei sărăcește planta, ceea ce duce la vulnerabilitate crescută în fața insectelor și a caniculelor de mai târziu și, de asemenea, la un aspect estetic chestionabil.
- Deși umbra pomilor și aspectul general al acestora sunt esențiale pentru dumneavoastră, e bine de știut că următoarele două luni ar trebui dedicate în primul rând dezvoltării armonioase a pomului; nu rupeți ramurile care vă deranjează pe cărare, udați regulat, adăugați îngrășământ în cazul pomilor mai tineri de trei ani și nu agresați în nici un fel coroana ca ansamblu.
- Stropirea pomilor în această perioadă depinde de o mulțime de variabile și este mai bine să consultați un specialist decât să stropiți toate speciile cu un cocktail, pentru că, cu foarte puține excepții, specii diferite duc la boli diferite care, implicit, solicită tratamente distincte.
Importanța pomilor în grădină este covârșitoare, pentru că aceștia sunt singurii apți să ofere umbra ideală plantelor de la sol. Astfel, ei vor crea un microclimat în luna mai, fără de care grădina ar fi mai săracă și mai uscată.
buna ,ziua am o intrebare la dumneavostra daca nu va suparati eu am acasa cam 60 de pomi fructiferi un mist de pomi si au incepui sa-mi faca niste paduchi cum se zice in zicala noastra am inceput sai stropesc in data de 15 mai odata si dupa 3 saptamani neam mai dat o data ,si acum am vazut ca a inceput sai cada frunza ce sa intanplat .! ce pot sa mai fac multumesc astept un raspuns
VA ROG SA MA ANUNTATI CU STROPIRILE LA POMI FRUCTIFERI SI VITA DE VIE.VA MULTUMESC.