În afara speciilor de sezon (cireși, vișini, caiși, unii nectarini și chiar piersici), pomii fructiferi tind să fie ignorați în general din credința total greșită că, odată ce au legat, aceștia nu mai au nevoie de îngrijiri până în pragul toamnei. Realitatea este însă complet alta: câteva intervenții (dintre care unele regulate) asupra pomilor fructiferi în această lună pot face diferența dintre o recoltă bogată și una moderată sau chiar slabă. Prima parte a acestui articol face referire la elemente generale de întreținere a pomilor fructiferi în această perioadă, în timp ce cea de a doua se referă la operații specifice.
Cum întreținem pomii
Cele mai multe munci de întreținere a pomilor fructiferi sunt legate de climă, poziționare geografică și specie. Cu toate acestea, putem extrage un set de reguli utile în orice context atât pentru optimizarea recoltei, cât și pentru asigurarea sănătății pomilor pe termen lung. Iată-le pe cele mai importante:
- Pomii fructiferi trebuie udați în această perioadă, pentru a ajuta creșterea fructelor și a crea un impuls vegetativ, necesar pentru a susține creșterea și rezistența pomului în iarna următoare. Majoritatea pomilor trebuie udați progresiv (tot mai mult – nu neapărat mai des –, cu cât se apropie mai mult fructele de coacere). Spre exemplu, un măr de vară sau un măr de unt va primi mai multă apă în luna iunie decât un prun de toamnă.
- Udarea pomilor ar trebui să aibă loc de minim două ori pe săptămână. În caz de secetă, udările pot fi mai dese, dar fără exces. Nu vă bazați pe ploile din această perioadă pentru că sunt superficiale și apa nu ajunge suficient de profund în sol pentru a ajuta efectiv pomii.
- Verificați regulat dacă pomii dumneavoastră sunt sănătoși. Căutați orice semn de boală pe frunze, pe fructele tinere și pe ramurile de creștere. Orice boală trebuie tratată cât mai repede cu putință, pentru a-i diminua efectele.
- Nu stropiți pomii pe durata înfloririi, dar operați stropiri regulate (conform instrucțiunilor de pe insecticide sau fungicide) după căderea petalelor și formarea fructelor.
Detalii pentru recolte reușite
Comportamentul dumneavoastră din această perioadă influențează direct volumul de fructe de mai târziu. Iată câteva exemple de care vă puteți folosi în îngrijirea pomilor fructiferi din grădina dumneavoastră:
- Capacitatea de coacere a unui pom fructifer este în general fixă. Acest lucru înseamnă că un număr mai mare de fructe nu duce la un număr mai mare de kilograme de fruct, ci la fructe mai mici și mai multe. Dacă rupeți excesul de fructe din meri, de exemplu, veți avea parte de mere mai mari și mai puține.
- Merii, perii, prunii, piersicii și alți pomi fructiferi din grădina dumneavoastră pot fi stimulați să rodească mai bine dacă li se coboară crengile de rod cu ajutorul unor greutăți modice, în funcție de specie și de grosimea ramurii. Această operație poate fi făcută în luna iunie, dar respectivele crengi trebuie urmărite, și greutățile eliminate la primul semn de îngreunare.
Stropiți pomii numai în perioadele uscate, de preferat după-masa, pentru a vă bucura de recolte reușite. În caz contrar, riscați să nu eliminați dăunătorii în timp util.