Pentru casele spațioase, cu camere largi și luminoase, pomii fructiferi pitici pot fi o binecuvântare. Cu toate că sunt multe reguli legate de întreținerea lor eficientă, avantajele lor sunt atât de atrăgătoare încât există persoane specializate pe aceste tipuri de culturi. Așa-numiții pomicultori de interior au foarte multe soluții conjuncturale la problemele care pot apărea în timpul întreținerii, dar multe dintre aceste probleme pot fi generalizate și prezentate într-o listă destul de simplă.
Citiți mai jos faptele esențiale legate de pomii fructiferi crescuți în casă împreună cu câteva exemple de astfel de pomi:
- Cea mai importantă regulă este să cumpărați pomi pitici. Nu încercați să adaptați pomi de talie medie, pentru că procesul, deși posibil din punctul de vedere al botanicii, este costisitor, cronofag și vă solicită un tip de experiență pe care este foarte probabil să nu o aveți.
- Plantați pomii direct în vasele definitive. Aceste vase trebuie să cuprindă suficient pământ încât să poată susține rădăcinile pomilor. Pentru pomi cu talia între 1,5 și 2 m, măsurile recomandate ale vaselor sunt: 40 cm înălțime și 35-45 cm diametru.
- Cei mai mulți pomi preferă pământul afânat. La baza ghiveciului, puneți un strat de nisip (sau, și mai bine, bucăți de pământ ars – țiglă, teracotă etc.) deasupra căruia adăugați pământul. Bătătoriți bine imediat după plantare și udați intensiv câteva zile.
- Plasați pomii pitici într-o parte luminoasă a camerei, feriți de curenți de aer prea puternici. Acesta este motivul pentru care unii lămâi nu rezistă în holuri, dar dau fructe când sunt puși în cameră. Nu temperatura este cea care îi distruge, ci fluxul continuu de aer pe care trebuie pomul trebuie să îl gestioneze.
- Printre pomii fructiferi care pot fi adaptați la interior, se numără: mărul, părul, piersicul, nectarinul, pomul de lime, lămâiul, caisul, rodiul și smochinul. Fiecare dintre aceștia are nevoie de condiții specifice, dar tuturor le place temperatura camerei, ceea ce înseamnă că puteți plasa feluri diferite de pomi în aceeași cameră.
- Pomii de lime și lămâii se adaptează foarte ușor într-o cameră mare; dacă îi plasați în apropierea unei ferestre, fructele vor fi mai dulci. Mai mult, dacă această fereastră are expunere sudică, lămâii vor începe să producă fructe continuu după câțiva ani de la plantare.
- Nu exagerați cu udatul și nu ignorați anotimpul de afară. În cazul unui măr pitic, reduceți cantitatea de apă pe timpul iernii; în cazul unui lămâi nu, atâta vreme cât pomul are o activitate vegetativă normală.
- Există soluții pe piață de hibrizi care fac mai multe tipuri de fructe din aceeași tulpină. Ele sunt gândite pentru spațiile mici și pot părea puțin neliniștitoare sau… amuzante. Totuși, este bine să știți că gradul de rezistență a acestor hibrizi la condițiile termice și hidrologice este mai mic, așa cum este și posibilitatea ca hibridul să se prindă și să rodească pe toate altoiurile.
- Este obligatoriu ca acești pomi să fie scoși pe perioada verii afară, pentru cel puțin două luni. În cazul în care nu o veți face, polenizarea nu se va putea produce și pomul nu va da rod.