Orice grădină de condimente presupune, la bază, două tipuri de plante: plante anuale și plante perene. În luna septembrie, condimentele din prima categorie nu suscită un interes aparte, în sensul în care perioada vegetativă a trecut și nu este încă momentul ca acestea să fie îndepărtate din perimetrul grădinii. Pe de altă parte însă, septembrie este esențială pentru plantele ierboase perene; dacă muncile de acum sunt adecvate și realizate corespunzător, veți avea, în anul următor, un număr mai mare tufe, la fel de sănătoase și chiar mai puternice decât cele de acum.
Descriem inițial ordinea lucrărilor, urmate apoi de câteva sfaturi suplimentare ce pot optimiza aspectul și funcționalitatea grădinii dumneavoastră.
- Grădina de condimente trebuie udată constant. Chiar dacă speciile perene sunt mai rezistente, nu trebuie să le neglijăm. Fără minimum două udări pe săptămână, nu puteți fi siguri că plantele vor supraviețui.
- La începutul lunii septembrie, tufele trebuie tăiate la o înălțime de 15 cm de sol. Așteptați o zi caldă și uscată pentru această operație și asigurați-vă că nu udați planta cu 24 de ore înainte de procedură. În această etapă, puteți lăsa frunze, însă numărul și volumul lor trebuie să fie redus.
- Timp de două săptămâni după tăiere, udați aceste plante mai des. E de preferat să nu adăugați îngrășământ, pentru că scopul dumneavoastră nu este de a crește planta mai tare, ci de a-i consolida rădăcinile. Minimum patru udări pe săptămână sunt recomandate, dar acest fapt depinde de vreme. Dacă atmosfera este încărcată de apă, chiar și fără ploaie, trei udări pot fi suficiente.
- După jumătatea lunii, puteți începe să divizați tufele. Tarhonul, isopul, busuiocul, leușteanul, deși de naturi diferite, intră din această perspectivă sub aceeași regulă. Îndepărtați frunzele uscate și tulpinile uscate sau cu început de putrezire. Folosiți apoi un despărțitor de metal, pentru a separa rădăcinile. Este bine ca atunci când separați să lucrați foarte meticulos, altfel veți rupe multe rădăcini și veți obliga planta la un efort mai mare de-a lungul toamnei.
- Păstrați plantele tinere și viguroase și aruncați restul. În mod normal, dintr-o singură tufă puteți obține până la patru tufe rezistente. Dacă alegeți să le divizați mai mult, riscați să nu supraviețuiască peste iarnă.
- Replantați tufele separat, într-un pământ gras, bine afânat.
Pe lângă aceste elemente de bază, iată ce mai puteți face pentru a îmbunătăți viața plantelor ierboase perene atât în toamna aceasta, cât și în anul care va veni:
- Chiar înainte de momentul despărțirii plantelor, udați abundent. Cu cât solul este mai ud, cu atât mai ușor veți desprinde rădăcinile, evitând astfel riscul ruperii. Spre deosebire de tulpini, care devin mai flexibile dacă au apă, rădăcinile rămân rigide, și, de aceea, este de preferat să umeziți pământul cât mai mult cu putință.
- După plantare, udați des, fără să exagerați. Plantele vor avea nevoie de apă, dar trei udări săptămânale sunt suficiente.
- Folosiți îngrășăminte de creștere cu eliberare prelungită. În acest fel, planta va avea susținerea chimică necesară și se va putea dezvolta suficient pentru a face față frigului iernii.
După transplantare, feriți plantele de soarele de amiază, ca să reduceți riscul uscării lor. În această perioadă, rădăcinile lor nu sunt suficient de puternice încât să suporte temperaturi mari.