Există două tipuri de plante de apartament: cele care trăiesc tot timpul în casă şi cele care sunt aduse în casă pe perioada iernii. Modurile de tratare şi de îngrijire diferă destul de mult de la o categorie la alta, în special din cauza faptului că pentru cele dintâi iarna reprezintă o diminuare a luminii, pe când cele din urmă resimt iarna ca modificare termică şi hidrologică.
Plantele din casă
În cazul acestor plante, luna februarie prezintă puţine elemente noi faţă de celelalte luni ale iernii. Iată-le pe cele mai importante:
- Reduceţi udările la minimum. Majoritatea plantelor de apartament au nevoie de puţină apă în această perioadă, cu excepţia celor tropicale. Pentru plantele hidrofile, folosiţi o tăviţă în care să fie apă permanent.
- Udaţi cactuşii cu puţină apă o singură dată pe toată durata lunii februarie.
- Asiguraţi-vă că locul în care sunt aşezate în casă nu este afectat termic de curenţi reci de aer de la zi la noapte.
- Apropiaţi de geam plantele pe care le vedeţi mai puţin vioaie. Este foarte probabil ca lipsa luminii să le afecteze ciclul de dezvoltare sau de stagnare.
Plantele aduse în casă
Pe teritoriul ţării noastre, aceste plante sunt de foarte multe feluri şi presupun îngrijiri diverse, în funcţie de specie şi familie. Cu toate acestea există reguli generale ce pot fi aplicate cu succes în luna februarie pentru a menţine sănătatea acestor plante.
- Dacă aţi depozitat mai devreme toamna plantele în hol şi holul se dovedeşte prea răcoros din cauza condiţiilor termice de afară, puteţi muta plantele în camere, dar această acţiune trebuie făcută progresiv, atât din punctul de vedere al luminii, cât şi din cel termic. Mutaţi-le iniţial într-o cameră mai puţin încălzită sau într-un spaţiu mai ferit de căldură mare şi abia apoi poziţionaţi-le în locurile unde îşi vor petrece restul iernii.
- Multe dintre plantele ce trebuie introduse în casă sunt fotosensibile. Oferiţi-le un loc lângă geam, pentru că au nevoie de lumină naturală în mod constant.
- Nu interveniţi în pământul din ghiveci. Puteţi cel mult completa cu pământ proaspăt deasupra, dacă există necesităţi legate de îngrijirea plantelor sau de estetică.
- Nu tăiaţi plantele imediat după ce le-aţi introdus în camere. Aşteptaţi cel puţin o săptămână ca să vă asiguraţi că diferenţa de temperatură nu a produs o creştere spontană a plantelor. În cazul în care această creştere este vizibilă, amânaţi tăierea pentru luna martie.
- Dacă plantele de apartament ocupă prea mult loc în casă, organizaţi-le în grupuri mai mari într-un colţ. Deşi aceasta nu este o soluţie ideală (pentru că există incompatibilităţi între unele dintre aceste specii), e de preferat variantei în care le lăsaţi într-un hol prea rece.
- În februarie puteţi îndepărta regulat frunzele uscate de pe plante fără să le afectaţi creşterea firească.
- Puteţi stropi cu o soluţie bogată în minerale frunzele plantelor pentru a le ajuta să treacă mai uşor peste această nouă aclimatizare, dar nu repetaţi procedeul mai des de o dată pe lună, ca să nu interveniţi în ritmul lor biologic normal.