Există două mari clase de plante suculente care pot fi întreținute cu succes pe perioada iernii în casă. Acest tip de plante formează o categorie aparte, care este independentă de taxonomiile botanice, și care se caracterizează prin capacitatea plantei de a reține mari cantități de apă în frunze, tulpină, rădăcină sau în structuri geofite specializate. De cele mai multe ori, această calitate este o adaptare la mediu și apare la plantele xerofite, adică la plantele care au învățat să trăiască în medii uscate sau foarte uscate. Însă gradul de suculență într-un anumit organ al plantei nu poate fi relevant taxonomic, întrucât avem specii xerofite care nu sunt suculente și specii suculente care trăiesc… în apă.
Cu toate acestea, această taxonomie alternativă poate fi folositoare pentru grădinarii amatori ce doresc să crească plante pe perioada iernii. Cele două categorii de care vorbeam la începutul articolului sunt reprezentate de cactuși pe de o parte (a căror calitate de plante suculente vine din depozitarea apei în tulpină, cu reducerea frunzelor până la gradul de țepi, pentru a minimaliza evaporarea de la nivelul acestora) și de diverse alte specii xerofite pe de altă parte, ce aleg să depoziteze apa în frunze. Din această categorie fac parte și plantele din genul Lithops, care, alături de alte plante de același fel, și-au specializat straturile exterioare de celule nepermițând evaporarea apei din frunze.
Caracteristicile speciale ale acestui gen vin în primul rând din aspectul lor adaptativ straniu (gr. lithops = față de piatră), întrucât acestea seamănă leit cu niște pietre mici. Denumirile populare vin toate în această direcție, de la românescul „planta pietricică”, la formele englezești „pebble plants” [plante pietriș] sau „living stone” [piatră vie] ori la forma spaniolă „piedras vivas” [pietre vii]. Apoi, tipul înfloririi, dimensiunea, textura și alte caracteristici le împart în diverse subspecii și varietăți.
Din cauza aspectului lor și a florilor extravagante pe care le fac (chiar dacă pentru o mică perioadă de timp), Lithops-ii sunt plante ideale pentru iarnă. Mai jos, puteți citi câteva detalii despre unele varietăți din zecile disponibile pe piață:
- Salicola – au aspectul unor muguri supradimensionați și o culoare verde intensă.
- Bromfieldii – una dintre cele mai populare varietăți, acesta explodează în flori de o eleganță rară și prezintă și avantajul unor texturi spectaculoase. Au nevoie de puțin spațiu, multă lumină și puțină apă, în special în perioada în care înfloresc.
- Aucampie – a devenit cunoscută datorită structurii impecabile bilabiate și a culorilor stranii, înglobând o paletă de la verde închis pătat până la maro.
- Fulviceps – dezvoltă o splendidă floare albă, ce intră in contrast brut cu simplitatea și umilința plantei care o produce.
Este bine de știut că unele dintre subspeciile de Lithops sunt protejate de legi internaționale și considerate în pericol de extincție. Din această cauză, vă va fi dificil, dacă nu imposibil, să le procurați. Soluția pe care v-o oferim aici este mult mai simplă: comandați toate speciile pe care le găsiți și combinați-le într-un mix. Având în vedere că au condiții de trai similare, speciile diferite se vor accepta cu ușurință una pe alta și vă vor oferi un spectacol dublu: de pietre vii marmorate și de flori exuberante.