Una dintre cele mai exuberante luni din an în ceea ce privește plantele de ghiveci din grădina dumneavoastră, de pe terasă, din curte sau de pe balcon este cu siguranță luna mai. Bogată în insecte tinere, plină de viață, de soare și de ploi intermitente nocturne ce favorizează creșterea vegetativă a plantelor, această perioadă determină o explozie în majoritatea ghivecelor dumneavoastră. În această lumină, citiți mai jos o listă cu unele dintre cele mai interesante soluții pe care le găsiți în florării sau pe care – dacă aveți puțin spirit grădinăresc – le puteți crește dumneavoastră acasă. Plantele de mai jos ar trebui să fie doar începutul unui șir lung de specii posibile.
- Gerbera tempora. Disponibilă în diverse nuanțe de la roșu la alb, roz, galben lămâi, portocaliu, frez și somon, această plantă prezintă cel puțin două beneficii majore: este ușor de întreținut și are o perioadă de înflorire extinsă, producând flori noi până către mijlocul verii. Rețineți numai că talia acestei plante este mai redusă în ghivecele de acasă (decât firele pregătite în florării pentru buchete) și că este esențial să nu udați planta la bază, ca să nu îi putrezească tulpina.
- Gazania. Există o mulțime de specii de gazanie, de la varietățile ce imită florile de floarea soarelui, la corole ce sugerează margarete imperiale. Paleta de culori este și ea extinsă, dar nu ar trebui să sperați la un covor de gazanii pentru că îngrijirea lor solicită intervenții regulate. Sugestia noastră se îndreaptă către Gazania kerbsiana (mai rară la noi) și Gazania linearis, ale cărei spectaculoase frunze argintii pot aduce în grădina dumneavoastră un aer de un exotism straniu, aproape baroc.
- Petunia. Genul cuprinde o mulțime de specii, răspândite în cele două Americi, în Europa și în nordul Africii. Frumusețea petuniilor, atât în varianta de tufă, cât și curgătoare, stă în bogăția incredibilă a florilor. Pentru a-i permite plantei să se dezvolte cât mai puternic în luna mai, căutați un loc discret în grădina dumneavoastră, unde soarele și umbra să alterneze. Aici, asigurați-vă că o udați bine și că îi rupeți regulat florile trecute.
- Panseluța. Numită și barba împăratului sau, pe numele latin, Viola tricolor, această plantă versatilă vă poate oferi un spectacol de culoare, dacă este întreținută adecvat. Atât varietățile de câmp (sălbatice), cât și cele cultivate, cu flori mai mari și mai pline, au o rezistență foarte bună la temperaturi scăzute și se dezvoltă în voie dacă au suficientă apă (în luna mai, ar trebui să le udați în fiecare seară). Rupeți florile ofilite, în special la varietățile de grădină, și planta va produce alte flori în câteva zile. Evitați să le aglomerați într-o jardinieră; e de preferat, mai degrabă, să le plantați la marginea rondourilor.
- Lobelia. Delicatețea misterioasă și frumusețea fină, aproape fragilă, a acestei plante a trezit interes în rândurile pictorilor din ultimele secole fiind, alături de trandafir, una dintre cele mai des reprezentate flori. Sugerăm o varietate curgătoare, combinând tonuri de alb cu nuanțe adânci de albastru, mult soare, apă, și, dacă este posibil, puțin vânt. Frunzele din interiorul tufei se usucă constant, și vântul ajută planta să se curețe în mod natural.
- Verbina. Genul cuprinde peste 200 de specii, atât anuale cât și perene, și multe dintre acestea sunt ușor aclimatizabile la noi în țară. Sunt spectaculoase pentru trasarea unor linii cromatice în grădinile spațioase, ca limite ale bordurilor, și pentru separarea elegantă a gazoanelor joase de alei și poteci. Au nevoie de soare și de un sol mixt, pentru a se dezvolta optim. Îndepărtați florile ofilite și altele, la fel de pline, le vor lua locul în numai câteva zile.