Undeva în luna aprilie dispar temperaturile negative pe durata nopții și, odată cu ele, și riscurile asociate înghețului. Majoritatea florilor sunt suficient de sensibile la temperaturile sub 0ºC încât să nu reziste unui îngheț târziu și puține dintre acestea (panseluțele, neroli, și, într-un mod aproape ironic, pentru că sunt flori foarte bogate în apă, unele specii de narcise) supraviețuiesc unor asemenea nopți. Începând cu această perioadă, puteți scoate majoritatea florilor pe care le-ați ținut peste iarnă la loc ferit de îngheț. Excepție fac plantele tropicale și subtropicale, cum este lămâiul sau kumquatul, care trebuie să mai aștepte.
Un mit comun spune că este mai bine să scoatem plantele mai târziu ca să fim siguri că nu vor suferi de pe urma frigului; cu toate acestea, deși precauția este inteligentă, trebuie avută în vedere nevoia inerentă a plantelor de aer și lumină. În prima parte a primăverii, aceste plante au cea mai mare nevoie de lumină și un spațiu aerisit, cum este cel exterior, le va prii mult mai mult decât locul unde au stat peste iarnă.
În funcție de tipul plantei, de mărimea vasului și de calitatea pământului, operațiile de scoatere a florilor din spațiul închis în grădină și curte, variază. Cu toate acestea, există un set de reguli generale pe care ar trebui să le urmați ca să vă asigurați că plantele vor suporta această trecere în cel mai profitabil mod cu putință. Iată-le detaliate mai jos:
- Cel mai important secret legat de această operație se referă la diferențele termice. Cele mai multe flori sunt sensibile la schimbări mari de temperatură; de aceea, e bine ca în cazul în care ați ținut plantele la temperaturi mai mari de 15ºC să le țineți câteva zile într-un hol aerisit, pentru a face trecerea suportabilă.
- Pentru plantele cu ghivece, tăierea structurală de ghidare ar trebui făcută toamna. Limitați-vă acum doar la detalii, eliminând ramurile uscate, pe cele topite sau pe cele inoportune.
- Odată cu repoziționarea plantelor în curte, puteți adăuga / schimba pământul de flori. Ca o regulă generală, nu îndepărtați mai mult de 30% din volumul de pământ existent, ca să nu afectați rădăcinile plantelor. Unele flori (mușcatele) suportă mai ușor aceste treceri, dar, cu toate astea, este bine să fixați rădăcina fără să lăsați goluri de aer în pământ. Dacă udați imediat după transplantare, pământul se va așeza de la sine.
- Nu toate florile preferă un sol gras; puneți pământ de flori cumpărat special numai în cazul în care calitatea solului existent este cu adevărat chestionabilă. Două treimi din pământul proaspăt trebuie pus dedesubt și numai o treime peste globul de pământ în care se găsește rădăcina.
- Dacă planta nu are nevoie de îngrijiri speciale, dar doriți totuși să îi schimbați ghiveciul sau jardiniera (și nu ați făcut asta în toamnă, când ar fi trebuit făcut în mod normal), udați ușor ghiveciul și lăsați-l aproximativ două ore. După acest interval, pământul și planta vor ieși mai ușor și mai compact din ghiveci.
Nu uitați că numele lunii aprilie vine din lat. aperire – a înmuguri, a se deschide; acesta este momentul ideal pentru a vă plasa florile în grădină, unde, ajutate de aerul proaspăt și de lumină, se vor dezvolta cu repeziciune.