Regiunea noastră este flexibilă când vine vorba de răsaduri târzii sau de plantări la începutul verii. Acest fapt devine însă o realitate numai în cazul în care aveți la dispoziție o sursă constantă de apă sau un sistem de irigare performant. Cele mai importante caracteristici ale răsadurilor din luna iulie sunt: nevoia excesivă și constantă de apă, alternată cu nevoia de îngrășământ profesional; calitatea creșterii și a dezvoltării; viteza accelerată a fructificării.
Cu toate acestea, este bine de știut că numai anumite soiuri se pretează la așa ceva în grădina dumneavoastră de legume. Deși este foarte greu să aproximăm o listă completă de legume și plante pasibile de a fi plantate în această perioadă, putem totuși aproxima câteva specii ale căror abilități le dau posibilitatea unei dezvoltări normale, chiar și plantate sau transplantate în această perioadă. Iată-le pe cele mai importante dintre ele:
- Castraveți. În cazul în care puteți alege un loc răcoros, cu numai câteva ore de soare peste zi, castraveții se vor dezvolta cu repeziciune în această perioadă și vă puteți aștepta la fructe la începutul lunii următoare.
- Ridichi. Deși nu vor mai avea farmecul primelor legume de primăvară, ridichile de lună vor aduce totuși prospețime în salate. Alegeți un loc cu sol cald și udați zilnic pentru rezultate cât mai rapide.
- Spanac. Spanacul poate fi transplantat la începutul lunii iulie și necesită cel puțin două pliviri pentru a rodi adecvat pe timpul verii.
- Varza de Bruxelles. Puteți transplanta varză de Bruxelles în această perioadă, dar rețineți că aportul de apă necesar acestei legume este mult peste medie; udați seara și asigurați-vă că sunt ferite de melci și fluturi.
- Conopidă și broccoli. În ciuda opiniei comune, broccoli va rodi dacă va avea parte și de răcoare, pe lângă căldura de amiază. Același lucru se poate spune și despre conopidă, a cărei transplantare trebuie să fie însoțită de foarte multă apă. Însă nu vă așteptați la o recoltă bogată, pentru că nu va fi cazul.
- Fasole pe par. Alegeți un loc răcoros, preferabil lângă o apă curgătoare și plantați fasole pe par pentru că, dacă vara va fi lungă, aceste soiuri vor rodi bogat la mijlocul lunii următoare.
- Vinete. Transplantați vinete la începutul lunii iulie și veți avea fructe proaspete în perioada în care veți fierbe zacusca. Aceste legume au nevoie de multă apă, în special în preajma rodirii, după ce au căzut florile. Udați zilnic, indiferent de ploi și de temperatura de afară.
Toate aceste legume și multe altele se adaptează condițiilor de vară atâta vreme cât le este satisfăcut necesarul de apă. În unele cazuri însă, s-ar putea să fiți obligați să le feriți de lumina directă a soarelui, care le poate arde frunzele bătrâne și lujerii de creștere în numai câteva ore. Reduceți pe cât posibil intervenția pentru orele de seară și asigurați-vă că sunt sănătoase cât privește dăunătorii tipici acestei perioade (fungi și insecte). În felul acesta, puteți prelungi senzația de primăvară din grădina dumneavoastră de legume cu mai bine de o lună.