În general, plantarea pomilor fructiferi are loc toamna, pentru că este bine ca puietul să fie plantat într-o perioadă când bioactivitatea plantei este redusă la minimum. Cu toate acestea, nu este imposibil ca, în luna august, dacă temperaturile nu sunt foarte ridicate și umiditatea permite, să se planteze specii dintre cele mai rezistente (meri, peri, pruni, nuci, gutui, piersici, etc.). Iată mai jos câteva avantaje, câteva dezavantaje și o listă de sugestii ce pot optimiza întregul proces.
Avantaje
- Dacă pământul este sărac sau tare, plantarea în august va permite puietului să se dezvolte puțin înainte de începerea iernii.
- În cazul în care doriți să plantați un număr mare de pomi fructiferi, vă va fi mai ușor să gestionați pierderile implicite asociate cu astfel de plantări și să completați stocul în timpul plantărilor de toamnă.
- Munca este mult lejerizată de un sol umed (din cauza gropilor), dar și de temperaturile din timpul sfârșitului verii.
Dezavantaje
- Dacă vlăstarul tânăr nu este suficient de rezistent, acesta nu va suporta transplantarea într-o asemenea perioadă a anului.
- Udările trebuie să fie mult mai dese în cazul acestor pomi, pentru a menține rădăcina activă și pentru a-i da posibilitatea să se stabilizeze înainte de a intra în declin hibernal.
- Plantările în august nu pot fi urmate de altoiri în anul în curs și sunt, deci, limitate la specii definitive.
Sugestii
- Udați zilnic minim două săptămâni după plantare, de preferat dimineața la prima oră, cu cantități mari de apă.
- Folosiți îngrășământ, dar, atenție, puneți un strat de pământ obișnuit între stratul de îngrășământ și rădăcina pomului; altfel, există posibilitatea să ardeți rădăcinile.
- Dacă după plantare urmează o perioadă de secetă, urmăriți pomii îndeaproape. Este foarte posibil ca și cei udați regulat să sufere din cauză că nu pot gestiona căldura imediat după ce au fost transplantați. În această direcție, controlul dumneavoastră este limitat, dar udările suplimentare seara, direct pe tulpină și coroană, pot ajuta într-o oarecare măsură.
- Terenurile orientate spre est și vest sunt ideale pentru asemenea plantări. Evitați însă expunerea sudică și, sub orice formă, expunerea nordică.
Oricare ar fi soiurile de care dispuneți, trebuie să vă asigurați de la producător că acestea suportă acest tip de plantare. Există multe specii de meri și piersici pe piață cărora le este interzisă plantarea înainte de vreme și, din această cauză, este de preferat să le evitați sau să le așteptați până la plantarea de toamnă.
Îngrășămintele și apa sunt obligatorii, dar acestea trebuie însoțite de un pământ afânat și de calitate. Dacă alegeți să tăiați puțin vârful rădăcinilor, creșterea poate fi antrenată, dar nu exagerați, ca să nu tăiați prea mulți muguri. Este bine ca de la rădăcini și până la solul de bază să existe o distanță de 20 cm în toate direcțiile. În felul acesta, vor putea să se ancoreze în solul proaspăt înainte de primele semne ale iernii.