Dacă pentru unele zambile perioada de plantare a trecut deja (martie-aprilie), pentru majoritatea plantelor cu bulbi mai este încă timp, până la sfârşitul lunii mai. De regulă, criteriul este dat de temperatura solului. Pentru majoritatea plantelor de acest fel, temperatura optimă a solului la plantare trebuie să fie în jur de 13°C.
Unele dintre aceste plante au nevoie de o simulare a iernii şi trebuie ţinute la rece înainte de plantare. Este valabil pentru lalele. Aveţi grijă ca bulbii aleşi să nu fie nici uscaţi, nici mucegăiţi. Adâncimea optimă de plantare este în general de trei ori dimensiunea bulbului.
Pentru efecte spectaculoase, se recomandă plantarea bulbilor în grupuri mari. În loc de gropi individuale, puteţi face o singură groapă pentru 20-30 de bulbi. Plantaţi în „dezordine”, pentru un aspect natural.
Plantele cu bulbi care înfloresc vara – crini, dalii şi gladiole – pot fi plantate din luna mai, până la sfârşitul lunii iunie. Este momentul să îndepărtaţi capetele ofilite ale lalelelor şi narciselor, însă nu uitaţi că plantele au nevoie în continuare de hrană, până când se topesc ultimele resturi de frunze. Aceste frunze nu trebuie tăiate când încep să se ofilească, ci trebuie lăsate să dispară, devenind îngrăşământ natural pentru înflorirea din anul următor. Principala cauză pentru care aceste plante ratează înflorirea este insuficienta hrănire a bulbilor care au nevoie de hrană nu numai în perioada de înflorire, ci şi după. Pentru a prelungi perioada de înflorire este bine să îndepărtaţi cu regularitate florile ofilite.
La sfârşitul perioadei de înflorire, tufele mai vechi şi stufoase de narcise pot fi împărţite şi replantate, având însă grijă la frunze şi rădăcini. După replantare se recomandă udarea abundentă. Plantele cu bulbi care înfloresc primăvara nu trebuie replantate niciodată înainte ca frunzele să se topească, ci trebuie aşteptat ca bulbul să devină „inactiv” înainte de procedură.
Bulbii de lalele, narcise albe, frezii şi zambile pot fi plantaţi fie în ghivece şi jardiniere, fie direct în grădină. Avantajul plantării în ghiveci constă în uşurinţa cu care pot fi depozitaţi bulbii în timpul iernii. Dacă alegeţi să plantaţi în ghiveci şi să cultivaţi aceste plante ca plante de apartament, atunci e bine de ştiut că nu trebuie lăsate să se opărească la soare, pe pervazul ferestrei, şi nici prea aproape de alte surse de căldură.
Exclusiv pentru grădină sunt bulbii de irişi, tritonii, narcise galbene şi anemone, care au nevoie de soare. Pământul trebuie să fie bine drenat pentru a evita putrezirea bulbilor. Dacă pământul din grădină este argilos, amestecaţi cu nisip înainte de a planta. Sunt preferate solurile răcoroase şi locurile cu soare. Pentru a menţine pământul rece în jurul rădăcinii, plantaţi la baza plantelor cu bulbi plante de talie mai joasă, care să ţină umbră, de exemplu viole sau trei-fraţi-pătaţi.
eu ador glicina . va rog as dori si eu din fiecare culoare cite un bulb . multumesc foarte mult
Glicina care nu este o floare bulboasa, ci o liana care se poate inmulti prin butasi, drajoni sau prin seminte. Va va contacta un coleg pentru mai multe detalii