Una dintre cele mai provocări legate de luna iunie este păstrarea acelor fructe de sezon care au o durată de păstrare redusă. Căpșunele, frăguțele, cireșele, strugureii, coacăzele, afinele de cultură, murele timpurii, agrișele roșii și altele sunt, teoretic, aproape imposibil de conservat proaspete pentru multă vreme. Cu toate acestea, există soluții care, deși nu rezolvă problema, reușesc să prelungească durata de raft a fructelor cu până la 10 zile. Iată-le pe cele mai eficiente:
- Nu separați fructul de creangă, dacă acest lucru este posibil. Mai mult, în cazul cireșelor, crengile de până la un metru pline de fructe vor păstra fructele mai proaspete, în special dacă sunt introduse în apă. Alegeți un loc dosit și schimbați apa de două ori pe zi. Pentru căpșune și afine, soluția este mai puțin funcțională, pentru că presupune sacrificarea parțială a plantei. Orice ați decide, nu le rupeți codițele, și fructele vor rezista mult mai bine.
- Temperatura de păstrare ar trebui să fie între 5 și 15º C. O temperatură prea redusă le anulează consistența, în timp ce o temperatură ridicată le strică. În același timp, temperatura trebuie să fie constantă. Evitați congelarea cu orice preț, în principal în cazul vișinelor și al cireșelor.
- Alegeți un spațiu bine aerisit și puțin circulat. Umbra este obligatorie, oricare ar fi fructul ales pentru păstrare.
- În mod ideal, fructele nu ar trebui să stea lipite unele de altele. E de preferat să le îndepărtați de pe crengi, decât să le lăsați suprapuse pe patul de păstrare.
- Spre deosebire de mere, de exemplu, care se pot ține luni de zile acoperite de borcane curate, transparente, fructele din acest sezon iubesc aerul, deci nu le închideți în recipiente.
Soluții alternative
Dacă, pe de altă parte, nu doriți să le păstrați proaspete, variantele pe care le aveți la dispoziție sunt mult mai numeroase. Iată mai jos un top cu cele mai eficiente modalități de păstrare a fructelor perisabile în timp, presupunând că acestea nu intră în componența gemurilor, a dulcețurilor sau a compoturilor:
- Un uscător de fructe este cu siguranță cea mai bună dintre variante. Deși prețul poate părea un impediment, eficiența aparatului este spectaculoasă. Poate usca fructe diferite în același timp, durata procesului este redusă, iar rezultatele sunt impresionante: un fruct uscat într-un asemenea aparat poate rezista luni de zile fără probleme.
- Congelarea fructelor este recomandată doar atunci când acestea vor fi folosite în mâncăruri. Fructele perisabile din această lună arată inestetic în salate de fructe dacă nu sunt proaspete.
- Conservarea în recipiente mari cu ajutorul conservanților alimentari distruge iremediabil identitatea fructului, reducându-l la un gust comparabil cu cel din dulcețuri și gemuri. Din această perspectivă, metoda este contra-intuitivă.
O altă soluție alternativă este creșterea fructelor în ghivece. În acest fel aveți control absolut asupra evoluției plantelor. Pomii fructiferi pitici, disponibili în magazine de specialitate pot crea o mini-livadă splendidă în livingul dumneavoastră spațios, în timp ce căpșunii și strugureii se pot dezvolta în voie în holuri, oferindu-vă fructe perfect proaspete la orice moment din an.