Cu toate că în ţara noastră numărul speciilor de păsări ce îşi fac cuib în grădină nu este mare, câteva simple operaţiuni duse la bun sfârşit în această perioadă ne pot asigura prezenţa lor constantă. Speciile non-migratoare (indigene) sunt în general mai rezistente la variaţiile termice decât cele migratoare, dar nevoia de hrană şi de un loc ferit de intemperii este în cazul lor cel puţin la fel de importantă.
Există trei modalităţi de bază prin care putem ajuta păsările din grădină, fără ca aceste acţiuni să devină cronofage:
- Hrănirea constantă, care este esenţială pentru supravieţuirea multor specii;
- Plasarea unor căsuţe pentru păsări;
- Păstrarea unui echilibru între numărul păsărilor şi mărimea grădinii.
Hrănirea păsărilor trebuie să aibă loc în special dimineaţa. Evitaţi alimentele provenite din procese de dospire sau coacere (pâine, biscuiţi), pentru că majoritatea speciilor au reale probleme în a digera aceste tipuri de hrană. În locul lor, hrăniţi-le cu seminţe de orice fel şi cu grăsimi. O bucată de slănină neafumată agăţată în pom va fi deliciul vrăbiilor, în special dacă nu le veţi obliga să mănânce din zbor.
În principiu, căsuţele pentru păsări trebuie plasate la sfârşitul lunii august, când păsările migratoare pleacă şi păsările indigene îşi caută un adăpost mai cald pentru iarnă. Dacă aţi omis acest detaliu, le puteţi plasa şi acum, dar nu uitaţi că:
- Intrarea trebuie să fie cu faţa spre sud pentru a spori confortul păsărilor în zilele geroase.
- Căsuţele trebuie dimensionate în funcţie de speciile pentru care sunt construite. Căutaţi informaţii suplimentare în această privinţă pentru că fiecare specie are propriile reguli de supravieţuire şi, implicit, preferă un anume tip de cuib.
- Nu folosiţi metale în construirea căsuţelor. Ideal este ca aceste căsuţe să fie făcute din lemn de esenţă moale.
- Puteţi adăuga polistiren pentru a creşte temperatura din interior, dar e bine ca polistirenul să fie plasat pe laturile exterioare ale căsuţei, nu înăuntru.
Dacă vă plac păsările şi le hrăniţi regulat, o să constataţi că, într-un mod subtil, numărul lor va creşte simţitor zi după zi. Pentru a păstra limitele decenţei şi a nu vă suprapopula grădina (fapt care ar putea avea consecinţe dezastruoase asupra plantelor dumneavoastră), nu măriţi cantitatea de hrană zilnică şi nu diversificaţi locurile de hrănire.
Pe lângă aceste sfaturi generale, iată ce mai puteţi face pentru păsările din grădină:
- Puneţi o tablă cu mâncare suplimentară în zilele foarte geroase. Asiguraţi-vă că mâncarea este bogată în grăsimi ca să ajutaţi păsările să lupte mai bine împotriva frigului.
- Resturile de fructe sunt favoritele păsărilor. Găsiţi un loc permanent în grădină sau în curte şi realimentaţi-l ori de câte ori aveţi ocazia.
- Nu plasaţi tăvile cu mâncare direct pe sol, pentru că vor atrage rozătoare.
- Dacă îngheţul durează de câteva zile şi nu există o sursă de apă naturală pentru păsări, un vas mic cu apă sau un hrănitor va fi foarte apreciat.
- Măriţi cantitatea de hrană după o noapte cu viscol şi verificaţi cât de bine au rezistat căsuţele.
- Diversificaţi hrana în fiecare săptămână, chiar dacă aceasta presupune numai alternarea unor tipuri diferite de seminţe.