Cu toate că multe din lucrările necesare în grădină în această perioadă prelungesc lucrări din lunile precedente, septembrie îşi are specificul său, afectat, în principiu, de varietăţile de plante din grădina dumneavoastră. Din această cauză, este bine să citiţi sfaturile de mai jos contextual, ca reguli generale ce trebuie adecvate condiţiilor tipice din spaţiul dumneavoastră de relaxare.
- Dacă aveţi pomi fructiferi, cel mai important aspect din luna septembrie este cu siguranţă păstrarea curăţeniei gazonului. Este esenţial să adunaţi toate fructele căzute la pământ. Pentru că aceste fructe pot duce boli în pământ, ele trebuie eliminate, fie prin depozitare în locuri amenajate, fie prin ardere.
- Iarba tunsă scurt poate grăbi procesul curăţeniei. În septembrie, organizarea grădinii este mai preţioasă decât frumuseţea ei ingenuă, în primul rând pentru că plantele încep să se degradeze şi, în acest context, aranjamentele aleatorii, plantele căţărătoare scăpate de sub control şi grădinile de tufe netăiate arată mai degrabă dezordonat.
- În afara florilor de toamnă, reduceţi evoluţia vegetală a plantelor. Cu toate acestea, tăierile nu trebuie să afecteze viaţa de fond a plantelor, ci numai aspectul: nu interveniţi decât asupra lujerilor de anul acesta şi a lăstarilor, dacă nu i-aţi eliminat mai devreme în vară.
- Frunzele căzute la pământ trebuie măturate sau greblate o dată la două zile. O ploaie scurtă urmată de puţin soare le accelerează procesul de putrefacţie. La mai puţin de o săptămână de când a căzut la pământ, frunza începe să emită cantităţi relevante de gaze, cu efect direct asupra ierbii dimprejur. Mai mult, o frunză putredă este mult mai greu de îndepărtat decât una proaspătă. Dacă veţi grebla numai o dată pe săptămână, veţi lucra mai mult şi efectele vor fi mai reduse.
- Cărările şi aleile trebuie plivite în septembrie, fie că vorbim de alei cu pietriş, pavate sau, pur şi simplu, bătătorite. Eliminarea tuturor buruienilor şi chiar a ierbii în această lună, reduce semnificativ volumul lucrărilor de întreţinere pe toată durata toamnei. În cele mai multe cazuri, aceste alei nu vor mai trebui plivite şi vor rămâne curate până la prima zăpadă.
- O ultimă tăiere a gardului viu este de obicei necesară în septembrie, dar ea nu trebuie să fie majoră. Din contră: ajustaţi crengile prea lungi şi reduceţi planta la forma pe care o doriţi. Nu interveniţi în zona tulpinilor mai bătrâne de doi ani pentru că puteţi afecta sănătatea întregii plante.
- În cazul tufelor, adunaţi pământ în jurul rădăcinilor. Dacă aveţi cenuşă de lemne, o puteţi adăuga, într-un amestec de 1:10. Cenuşa conţine calciu, potasiu şi fosfor, elemente esenţiale pentru dezvoltarea majorităţii plantelor. E de preferat cenuşa din lemn tânăr, de esenţă tare.
- În această perioadă, pot fi plantaţi bulbi de flori pentru primăvara următoare. Asiguraţi-vă că spaţiul unde faceţi plantarea este curat şi pământul afânat. E foarte posibil ca aceşti bulbi să mai aibă nevoie de o etapă de îngrijire mai târziu în toamnă, şi aranjarea prealabilă a locului vă va reduce timpul dedicat atunci, când temperaturile vor fi mai scăzute şi plantele mai susceptibile de a fi afectate.