Contrar credinţei comune, noiembrie nu trebuie să fie o lună anostă pentru grădina dumneavoastră. Culorile toamnei sunt în general asociate lunilor anterioare, în timp ce inserţia iernii vine abia în decembrie. Din cauza acestui tip de gândire, mulţi grădinari percep luna noiembrie ca pe o lună moartă, atât vegetal cât şi cromatic. Faptul e evident fals; iată de ce:
- Există un număr de copaci, arbuşti şi tufe care etalează în această perioadă a anului culori splendide. Sunt specii a căror desfrunzire survine puţin mai târziu. Chiar dacă va dura câţiva ani până vor creşte, e bine de ştiut numele câtorva specii, pentru a le planta simultan: aronia, heuchera, şi filipendula prezintă toate aceste caracteristici.
- Dacă nu aveţi prejudecăţi în legătură cu plantarea coniferelor în grădină (în multe zone ale ţării, coniferele (în special brazii şi pinii) sunt asociate cu ritualurile funeste), puteţi organiza un colţ din spaţiul dumneavoastră verde care să devină important în luna noiembrie. În acest colţ, puteţi amesteca multe specii de plante veşnic verzi, de la lariţă, la pin, ienupăr şi jneapăn. E bine să lucraţi pe niveluri, cu plantele covor în partea de jos, faţă, şi cele mai înalte în spate. Dacă plantele au caligrafii speciale, cum e lariţa, e de preferat să le lăsaţi mai mult loc pentru a vă bucura de liniile lor în această perioadă. Evitaţi tuia, care toamna arată mai degrabă anost.
- Există multe flori care pot împrospăta grădina şi ghivecele dumneavoastră în această perioadă: pe lângă crizanteme, puteţi alege caryopteris, buddleja, crocus de toamnă (brânduşe), pelargonium, sau ierburi ornamentale.
Culorile din grădină nu trebuie neapărat corelate cu evoluţia vegetală. Puteţi adăuga în grădina dumneavoastră accesorii sau jocuri de lumină pentru a intensifica efectul. Totuşi, e important să păstraţi o proporţie coerentă şi să nu depăşiţi pragul în care spaţiul va părea mai degrabă artificial. Iată câteva sugestii de pete de culoare ce pot fi adăugate în grădină în luna noiembrie:
- Pentru pasionaţii de grădini germane, piticii de grădină sunt o soluţie excelentă. Narativi şi simpatici, ei pot schimba sensul unui colţ de grădină, ascunşi printre frunze sau la baza unui tufiş. Totuşi e bine să nu vă împânziţi grădina cu aceşti pitici, pentru a evita kitschul.
- Lămpile de grădină pot fi folosite seara. Încercaţi lampioane colorate şi decideţi formele acestor lampioane în funcţie de jocurile de volume din spaţiul pe care îl vor ocupa. Folosiţi lumini discrete şi evitaţi orice tip de reflector sau lumină violentă ca să nu scoateţi în evidenţă minusurile grădinii.
- Sistematizaţi elementele vopsite (bănci, chioşcuri, borduri de lemn, etc.) şi încercaţi să le găsiţi coerenţe contextuale. Dacă acest lucru nu se poate realiza, e probabil mai bine să le îndepărtaţi din spaţiul de relaxare. În acest fel veţi evita un efect de derizoriu asociat în general toamnei.
Curăţenia grădinii în luna noiembrie este esenţială pentru a accentua nuanţele discrete de culoare. Eliminaţi orice surplus de vegetaţie. Ordinea este la fel de importantă. Nu lăsaţi unelte şi accesorii în grădină pentru că tocmai combinaţia aceasta de funcţionalism şi degradare vegetală induce senzaţia de decădere şi gol în această perioadă.