Dintre toate lunile de primăvară-vară, iunie este cea mai expusă dăunătorilor, deținând recordul atât prin numărul acestora, cât și prin diversitatea lor. Mulți dăunători pot fi eliminați cu ajutorul insecticidelor, dar cele patru categorii din titlu se dovedesc mult mai rezistente, mai abile și mai adaptate, îngreunând munca grădinarilor din zona noastră. Pe lângă variantele chimice de îndepărtare a acestora, vă puteți folosi de o mulțime de soluții naturale, fără să creați, prin aceasta, un dezechilibru chimic sau unul de biotop în grădina dumneavoastră de legume, printre flori sau în livadă. Iată-le pe cele mai ingenioase, în ordine aleatorie:
- Culegeți melcii (atât pe cei cu cochilie, cât și limacșii) dimineața devreme. E de preferat să alegeți o dimineață răcoroasă și umedă, pentru că acesta este momentul când melcii sunt în activitate maximă. Dacă nu doriți să îi omorâți, depozitați-i la o distanță de minim 50 de metri de gardul grădinii.
- Săpați gropi adânci de 20 de centimetri și umpleți-le cu… bere. Melcii vor fi atrași de miros și se vor îneca în lichid. Acoperiți apoi gropile cu pământ proaspăt, pentru a evita formarea de mucegai la nivelul solului.
- Plăcile de marmură sau de ceramică așezate la marginea culturilor vor atrage pe timpul nopții melcii și aici vor fi prinși de păsările din grădină. În mod concret, nu există soluție naturală împotriva melcilor mai eficientă decât păsările.
- Dacă nu excelează prin număr, omizile nu reprezintă de cele mai multe ori o amenințare directă asupra spațiului grădinii. Cu toate acestea, ele ar trebui combătute, cel puțin prin metode naturale. Instalați căsuțe pentru păsări și hrană sub formă de semințe și granule. Un număr mare de păsări de dimensiuni reduse va influența în mod decisiv prezența omizilor în grădina dumneavoastră.
- Omizile pot consuma cantități foarte mari de frunze în foarte puțin timp. Una dintre cele mai inventive soluții este clasică: agățați borcane în pomii fructiferi și acoperiți-le după ce au intrat omizi în ele. În funcție de specie, după două-trei săptămâni, vor ieși fluturi. Nu eliberați însă fluturii în grădină pentru vă vor depune ouă în locul apropiat de unde au ieșit.
- Pentru afide, cea mai bună soluție este uleiul. Stropiți frunzele de roșii cu puțin ulei (in, măsline, canola) fără să exagerați, pentru că o cantitate prea mare de ulei va dăuna plantelor. Repetați procedura o dată la trei zile; după trei-patru tratamente de acest fel, numărul afidelor se va diminua simțitor, până la dispariția totală.
- Cât despre ultima categorie, nu gândacii sunt problema, ci larvele acestora. Dacă aveți mulți gândaci din aceeași specie, trebuie să recurgeți la soluții chimice, pentru că larvele lor sunt deja active în sol. Soluțiile naturale nu funcționează în acest caz, iar cele organice sunt aproape inutile având în vedere rezistența acestora la substanțele chimice comune.
În general, o grădină curată va fi mai greu atacabilă de asemenea prădători și mai puțin pasibilă la bolile declanșate sau transmise de aceștia. Păstrați spațiul dumneavoastră curat și la umiditatea potrivită și efectul va fi unul de durată.