Merele de vară și merele timpurii pot fi recoltate de la sfârșitul lunii iulie și până la începutul lunii septembrie. Spre deosebire de varietățile de toamnă, acestea se strică mai repede și, de aceea, este bine să urmăm câteva reguli în modul în care le pregătim recoltarea, le recoltăm și le depozităm. Dacă aceste operații sunt executate corect, merele timpurii pot rezista în spațiile dumneavoastră de stocare până la câteva luni. În octombrie însă, ele vor trebui eliminate, pentru a face loc merelor de toamnă, a căror capacitate de mentenanță pe perioada iernii este mult mai mare.
Sfaturile de mai jos sunt generale și nu iau în calcul hibrizii și soiurile specializate apărute pe piață recent. În cazul acestora din urmă, este de preferat să urmați îndeaproape indicațiile ce vin odată cu pomul, în momentul achiziției.
- Capacitatea de coacere a unui pom este limitată în volum de fruct; cu alte cuvinte, dacă un pom rodește mai multe fructe și acestea vor rămâne pe crengi, ele vor fi mai mici decât dacă îi sunt lăsate mai puține încă de la început. Mărul nu face excepție de la această regulă. De obicei, de pe o creangă de rod tânără (de anul acesta), veți putea aduna până la 2 kg de mere. Răriți chiar și acum, dacă nu ați făcut-o în mai-iunie, în funcție de specie.
- Cu cât creanga este mai aproape de orizontală, cu atât va rodi mai bine. Cu toate acestea, trebuie să aveți grijă în această perioadă pentru că fructele pot îngreuna crengile prea tare, caz în care veți avea nevoie de propte. Nu uitați însă că un pom fructifer căruia i s-au atașat propte va avea nevoie în primăvara următoare de o tăiere mai agresivă pentru a se dezvolta armonios.
- Majoritatea merelor de august nu se coc dintr-o dată; din contră, frumusețea lor vine din faptul că puteți aduna fructe coapte aproape zilnic. Cele care cad pe jos, în iarbă, trebuie consumate repede, pentru că se vor strica repede, chiar și atunci când sunt păstrate corespunzător. Pentru stocare, e de preferat să culegeți fructe sănătoase direct din pom.
- Spațiile de stocare trebuie să fie răcoroase și aerisite. Un pat de lemn acoperit de hârtii este ideal, pentru că hârtia va absorbi excesul de umezeală, ținând la distanță ciupercile.
- Pe durata stocării, merele de august trebuie triate săptămânal pentru a elimina orice fruct cu pete. În câteva zile numai (și, deci, mult mai repede decât în cazul merelor de toamnă), un măr care prezintă un început de putrezire, va strica zeci de mere din jurul său.
- Este bine ca merele să nu fie stocate unele peste altele, pentru a avea acces la aer. Dacă acest lucru nu se poate realiza din lipsă de spațiu, e de preferat să stocați mai puține mere de la început, pentru că se vor păstra mai bine.
Oricare ar fi soiurile dumneavoastră de august, e bine de știut că acestea trebuie consumate ca fructe de sezon. Cu cât veți încerca să modificați această regulă, cu atât veți constata cât de fragile și de perisabile sunt merele timpurii.