Obiceiul de a ne împodobi curtea şi grădina cu lumini în timpul sărbătorilor este tot mai des întâlnit la noi. Cu toate acestea, soluţiile de iluminat de pe piaţă sunt de cele mai multe ori scumpe şi presupun o investiţie serioasă a cărei persistenţă de la un an la altul e chestionabilă, datorită condiţiilor meteo destul de severe din ţara noastră. Acest articol discută diverse soluţii de iluminat care vin cu două beneficii simultan: au un impact estetic şi vă reduc în acelaşi timp costurile dumneavoastră.
Lampioane, lămpi, veioze de exterior, becuri
Primul factor de care trebuie să vă folosiţi constă din elemente de iluminat pe care le folosiţi în restul anului. Simpla rearanjare şi împrospătare a sistemului de iluminat va schimba aspectul de ansamblu al grădinii şi curţii dumneavoastră. Plasaţi luminile reci în fundal şi păstraţi-le pe cele calde pentru intrări, ferestre şi streşini. În felul acesta veţi creşte spaţialitatea grădinii dumneavoastră. Întrucât acestea sunt lumini statice (nu clipesc sau nu au un pattern repetitiv de iluminare), este bine să le organizaţi ca elemente de bază: nu veţi miza efectiv pe ele, dar fără ele grădina ar părea mai săracă şi curtea mai goală.
Reflectoare cu halogen, lămpi solare, spoturi
Lumina extrem de rece a acestor instalaţii de iluminat trebuie folosită cu multă atenţie, pentru că poate lăsa o impresie impersonală dacă este prea expusă. Folosiţi reflectoarele şi lămpile solare pentru a marca un accent din grădină şi orientaţi sporturile în sus sau spre un element distant. În felul acesta, efectul lor va fi mai discret
Instalaţii de iluminat de Crăciun
Acestea sunt, desigur, cele mai importante şi numărul modelelor disponibile pe piaţă este covârşitor. De aceea, trebuie să aveţi grijă când le alegeţi pentru ca efectul să fie unul coerent şi de bun gust. În principiu, dincolo de pattern-uri, aveţi trei soluţii majore:
- Monocromie. Miza pe o singură culoare poate fi destul de costisitoare (pentru că în anul următor vă veţi plictisi de roşu şi veţi dori albastru), dar e greu să greşiţi în ceea ce priveşte dispunerea luminilor în grădină şi în curte.
- Bicromie. Cele două culori trebuie alese cu mare grija. Cea mai bună soluţie e o combinaţie de culoare caldă cu alb mat. Două culori calde pot fi la fel de funcţionale, dar procentele trebuie să fie comparabile. O combinaţie de culoare rece cu una caldă poate crea o disonanţă destul de mare. Singura soluţie cu adevărat eficientă în acest caz este folosirea celei de a doua culori ca accent (de exemplu 90% roşu combinat cu 10% albastru).
- Policromie. E frumoasă atâta vreme cât punctele de culoare sunt mici. Evitaţi becurile mari, pentru că plictisesc în timp. Policromia este cea mai ieftină soluţie şi cea mai uşor de reutilizat în anul următor. Solicită mai multe pregătiri şi o infrastructură mai serioasă, dar efectele pot fi extrem de calde şi plăcute, în special dacă este dublată de pattern-uri de iluminat variate.
Oricare ar fi soluţia pe care o alegeţi, reţineţi că iluminarea se manifestă asupra întregii grădini. Trebuie să gestionaţi simultan foarte multe variabile, de la volumele din grădină, la mărimea ferestrelor, calitatea materialelor din obiectele decorative, înălţimea pomilor, etc.