Oricare ar fi tiparul grădinii dumneavoastră şi locurile de relaxare pe care le-aţi decis deja pe termen lung, una dintre cele mai rapide şi creative metode de a aduce mai mult dinamism, schimbare şi variaţie în grădina dumneavoastră, este să construiţi încă un loc cu umbră. Luna iunie este ideală pentru această activitate, în cazul în care nu aţi făcut deja aceste modificări la începutul primăverii. Iunie este prima lună din an când soarele devine prea violent, alungându-vă în spaţiile de relaxare de la umbră. Iată soluţiile majore pe care le aveţi.
Chioşc. Avantaje: suficient spaţiu; construcţie solidă ce rezistă bine la intemperii; se poate folosi pe timp de ploaie; amplasare relativ uşoară. Dezavantaje: e scump; odată poziţionat, e dificil de mutat; ocupă mult spaţiu în raport cu cel pe care îl oferă.
Filigorie. Mai demult, filigoria presupunea un loc special amenajat pentru păsări. Dincolo de avantajele contextuale, luaţi în calcul că un asemenea spaţiu trebuie curăţat regulat.
Umbră naturală. Pomii şi copacii care oferă umbra ideală sunt de obicei cei cu o coroană medie, cu frunze subţiri şi plini de ramuri, cum sunt cireşii sau teii. Umbra de nuc trebuie evitată, pentru că păstrează o răcoare prea intensă. Dacă aveţi o grădină mare, puteţi achiziţiona bănci uşoare de lemn, ce pot fi mutate dintr-o parte în alta a grădinii. O soluţie alternativă o reprezintă plantele căţărătoare. Dacă suportul este bine gândit în raport cu deplasarea soarelui pe cer, plantele căţărătoare creează o umbră uşoară, excelentă pentru zilele când căldura nu este apăsătoare.
Balansoare şi umbrele. Oricât ar fi de ieftine, ele aduc un aer utilitarist în grădină, atacând tocmai aspectul natural şi firesc al acesteia. Avantajele lor sunt, în mod evident, portabilitatea şi comoditatea pe care le oferă. Dacă totuşi vă decideţi să cumpăraţi astfel de obiecte, combinaţi-le cu cele de la umbra naturală. Evitaţi sub orice formă plasticul şi alegeţi materiale cât mai rezistente în culori cât mai discrete. Spre deosebire de percepţia comună care optează pentru verde, culorile care se integrează cel mai bine în majoritatea grădinilor sunt nuanţele de maro.
În privinţa luminii şi a evoluţiei termice de peste zi, lunile iunie și iulie sunt extrem de agresive. Locurile dumneavoastră umbrite trebuie să vă protejeze minim 6 ore, de la 11:AM la 5:PM. Acest fapt vă dă şi măsura gradului de acoperire. Alegeţi în primul rând soluţii care oferă umbra necesară şi lăsaţi pe un loc secund designul şi culoarea. Multe balansoare şi chiar unele chioşcuri de pe piaţă nu sunt intuitive în privinţa unghiului de acoperire şi puteţi descoperi că nu dau suficientă umbră după-masa.
Locul umbrit trebuie să fie un spaţiu al liniştii şi al sunetelor naturale. Grădinile din oraşe se confruntă deseori cu această problemă, pentru că se văd agresate în permanenţă de poluarea fonică. Încercaţi să integraţi acest detaliu în decizia dumneavoastră. Dacă nu aveţi locuri în grădină suficient de depărtate de sursele de poluare încât să presupună linişte, cea mai bună soluţie este să vă folosiţi de un zid (fie un zid existent, fie un perete de verdeaţă cum ar fi buxus) pentru a minimiza efectul.