Cel mai instabil element din grădina dumneavoastră, apa este şi cel mai versatil şi intuitiv o dată cu schimbările climatice din luna septembrie. În fapt, pe lacuri se pot observa primele semne ale toamnei. Vom discuta aici îngrijiri specifice pentru trei elemente distincte din grădina dumneavoastră: lacurile artificiale, lacurile naturale şi pâraiele.
Lacurile artificiale
Dacă lacul dumneavoastră este sezonier şi nu va fi lăsat peste iarnă, singurele operaţii pe care trebuie să le executaţi în septembrie sunt legate de întreţinere: curăţaţi de frunzele care cad pe lac; drenaţi apa murdară şi adăugaţi apă curată; curăţaţi cu atenţie sistemul de scurgere pentru a evita colmatarea; reamenajaţi suprafaţa lacului şi zonele limitrofe pentru a fi în pas cu anotimpul.
În cazul lacurilor artificiale permanente, de obicei de dimensiuni mai mari, septembrie este luna în care trebuie să faceţi prima pregătire de iarnă. Verificaţi folia de protecţie cu care veţi acoperi lacul mai târziu în toamnă. Apoi căutaţi dacă se produc scurgeri din lac, ce pot afecta în mod direct biotopul lacului şi, dacă este cazul, reparaţi-le. Dacă aveţi plante de apă sau de mal pe suprafaţa sau în apropierea lacului, o curăţenie generală de frunze moarte reduce semnificativ operaţiunile de îngrijire pe toată durata toamnei.
Lacurile naturale
În cazul acestora, există întotdeauna o negociere destul de permisivă între dorinţele dumneavoastră şi voinţa naturală. Este bine să înţelegeţi că, la câţiva ani de la formare, un lac natural începe să îşi arate propriile direcţii de dezvoltare, direcţii pe care nu le veţi putea modifica de fiecare dată. Cu toate acestea, multe lucrări din septembrie modifică comportamentul lacului din anul care va urma. Dacă vă deranjează cantitatea de vegetaţie din lac (stuf, papură, trestie, iarbă sălbatică, iarbă de apă, salată de apă etc.) încercaţi să o reduceţi în această perioadă. Cu cât sunt mai organizate intervenţiile dumneavoastră, cu atât mai vizibile vor fi efectele la primăvară.
Încercaţi, de asemenea, să păstraţi curată oglinda lacului. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este să dispuneţi de un sistem coerent de alimentare şi drenare a apei. Pe lângă acesta, puteţi îndepărta frunzele moarte de pe apă şi, obligatoriu, crengile, dacă există copaci cu coroana deasupra lacului. Lăsate în apă, acestea vor putrezi şi vă vor crea multe probleme în anul următor.
Pâraiele
Cu toată instabilitatea lor evidentă, pâraiele se pretează cu uşurinţă la remodelări în funcţie de anotimp. Cel mai simplu este să aveţi o vegetaţie coerentă pe marginea acestora, cu varietăţi de plante ce acoperă toate perioadele anului, de la ghiocei, viorele şi ferigă pentru primăvară, la flori de câmp vara şi saschiu sau crizanteme pitice în perioada toamnei. Plantele care nu-şi pierd frunzele iarna, cum este saschiul, sunt o soluţie excelentă de a păstra în apropierea pârâului puţină culoare.
Dacă, pe de altă parte, aveţi stânci şi calcar în preajma pârâului, acum este momentul pentru reamenajări. Evitaţi însă să plantaţi specii noi în această perioadă, pentru că este posibil ca temperatura şi umiditatea din preajma pârâului să nu le fie prielnice. E, de aceea, de preferat să jonglaţi cu elementele pe care le aveţi deja.