Odată cu venirea serii, grădina capătă o identitate diferită. Mizele zilei (culorile florilor, jocurile de volume, diversitatea) sunt anulate sau puternic atenuate de lipsa luminii. Cu toate acestea, iulie este luna ideală pentru a vă îmbogăţi grădina privată, curtea sau terasa cu soluţii de iluminat. Ele prezintă mai multe avantaje şi cer, din partea dumneavoastră, inventivitate stilistică şi multă intuiţie, pentru că lumina schimbă tot: percepţia distanţei, mediul şi ambianţa.
Avantajele iluminării artificiale sunt multe şi variate:
- Rol funcţional: creşte accesul pe aleile şi cărările din grădină în nopţile fără lună.
- Capacitatea de a modifica spaţiul, după legi noi: un grup de plante arată total diferit atunci când este iluminat în noapte. De asemenea, dacă aveţi o grădină mică, iluminarea acesteia vă poate da impresia de suprafaţă mai mare.
- Intimitate: ajustate inteligent în locurile cheie, punctele de lumină creează un loc ce transformă grădina dumneavoastră într-un teritoriu personal, chiar dacă peste zi el vă pare deschis şi anost.
- Lumina artificială poate evidenţia locuri a căror relevanţă diurnă este minoră. Un grup floral periferic, un spaţiu minor de la marginea terasei sau a chioşcului se pot transforma cu uşurinţă în poli de atracţie.
- Punctele izolate de lumină sunt de preferat luminii violente, omogene, pentru că dau spaţialitate şi mister locului.
Soluţiile contemporane de iluminare în grădină sunt extrem de variate şi sunt, în principiu, orientate după funcţia pe care doriţi să o aibă în curtea dumneavoastră. . Iată-le pe cele mai importante:
- Spoturi de terasă şi chioşc. Aceste spoturi sunt de obicei legate la reţeaua electrică şi au în primul rând un rol funcţional. Dacă doriţi lumină pe terasă, este indicat să achiziţionaţi spoturi direcţionate. Sunt mai discrete decât celelalte alternative şi pot fi orientate în funcţie de dorinţa dumneavoastră.
- Reflectoare. Potrivite pentru grădinile spaţioase, cu copaci bătrâni, sau, dimpotrivă, pentru aleile largi şi omogene, reflectoarele sunt o soluţie destul de ieftină şi durabilă. Păstraţi o distanţă de cel puţin 5 m între mobila de grădină şi reflector.
- Lămpi solare. Extrem de eficiente şi versatile, lămpile solare sunt foarte ieftine şi pot fi mutate în funcţie de dorinţa dumneavoastră. Alegeţi modele cu aria de încărcare cât mai mare, pentru o autonomie mai bună. În general, marea majoritate a produselor din magazine sunt deja suficient de performante pentru a rezista toată noaptea după ce s-au încărcat pe parcursul zilei.
- Lămpi difuze cu baterie. E de preferat să alegeţi variante cu baterii reîncărcabile (Li-Ion), chiar dacă sunt puţin mai scumpe. Calculat pe ansamblu (pe întreaga durată de viaţă), ele sunt mai eficiente. Lămpile difuze sunt excelente lângă bordurile cu flori sau lângă lacuri şi cursuri de apă, artificiale sau naturale.
- Lampioane. Funcţionează excelent ca soluţii contextuale. Solicită mai multă atenţie din partea dumneavoastră (nu pot fi lăsate în ploaie şi vânt), dar oferă o ambianţă unică şi contrast exotic oriunde sunt puse.
- Felinare. Dacă alegeţi cu atenţie, puteţi evita aerul uşor vetust pe care îl dau felinarele tradiţionale. De aceea, pentru un spaţiu modern şi vesel, trebuie să evitaţi culorile şi materialele de bază (în acest caz fier forjat cu sticlă, cupru) şi formele funeste.