În spaţiile noastre verzi, sfârşitul primăverii este marcat de un exces de vegetaţie, abundenţă căreia trebuie să îi facem faţă ca să nu ne simţim copleșiți de resturile biologice ce se acumulează în această perioadă. În urma florilor din martie şi aprilie, rămân plante verzi, tufe şi arbuşti a căror întreţinere este esenţială pentru a le menţine pe durata verii un aspect sănătos şi decorativ.
Deşi lucrările din această clasă par la o primă vedere simple proceduri de întreţinere, trebuie să ne folosim creativitatea şi intuiţia ca să asigurăm atât coerenţa grădinii pe timpul verii, cât şi sănătatea plantelor de primăvară pentru anul următor. Iată aşadar o listă de lucrări potenţiale obligatorii ce vă vor ţine grădina curată, cu minime intervenţii:
- Majoritatea florilor de primăvară de talie joasă rezistă cu bine peste lunile de vară dacă nu sunt plantate în plin soare. Operaţia de bază în cazul lor constă din eliminarea florilor ofilite şi a frunzelor atinse de boli sau intemperii. Pentru ca plantele din această categorie să reziste bine, este necesar să se păstreze un volum vegetativ de 70% din cel iniţial, deci curăţaţi saschiul, lăcrămioarele şi muscari cu multă grijă.
- Lalelele, narcisele şi zambilele se evidenţiază în special prin flori. După înflorire, plantele pot da grădinii un aspect neplăcut. Cu toate acestea, nu este bine să eliminaţi în totalitate frunzele. E de preferat să aveţi plantate printre ele tufe decorative, cum sunt isopul şi levănţica. Acestea vor acoperi spaţiul până la finalul verii.
- Tufele cu înflorire timpurie (forsythia, trandafirul turcesc şi cornul, de orice culoare) sunt în sine decorative. Intervenţia dumneavoastră în această perioadă ar trebui să fie minoră şi să gestioneze cu atenţie volumele plantelor.
Luna mai este perfectă pentru conceperea unei compostiere noi. Resturile plantelor vor fi împărţite în ierboase şi semi-lemnoase. În general, dacă sunt udate regulat, resturile ierboase au o degradare rapidă şi pot asigura în mai puţin de doi ani un îngrăşământ natural pentru florile şi plantele dumneavoastră. Resturile lemnoase pot fi depozitate separat şi utilizate în structuri decorative sau ca bază de energie calorică.
Pentru ca grădina dumneavoastră să arate frumos în mai trebuie să evitaţi următoarele operaţiuni:
- Focul. Sub nici o formă nu aprindeţi focul în grădină în perioada aceasta. Porii frunzelor sunt deschişi, iar petalele sunt în general extrem de sensibile la schimbările de temperatură sau de structură chimică a aerului. Un singur foc de curăţare minor s-ar putea dovedi dezastruos pentru multe dintre plantele din grădină.
- Udarea la amiază. Deja temperatura din timpul zilei ajunge la valori de 20 de grade Celsius. Udaţi numai dimineaţa, sau seara, în preajma apusului.
- Greblatul zilnic. Deşi pare o soluţie foarte eficientă pentru eliminarea resturilor vegetale, greblatul des în această perioadă afectează plantele şi distruge consistenţa gazonului.
Construirea de suporturi pentru vegetaţie. În afara cazurilor când este absolut necesar, suporturile ar trebui construite mai devreme primăvara. În felul acesta evitaţi să deranjaţi plantele care sunt acum fragile şi vulnerabile.