Un mic istoric
O soluție cu adevărat urbană, și nu la îndemâna oricui din punct de vedere pecuniar, grădina de acoperiș a devenit o atracție în ultimii douăzeci de ani. Există multe antecedente în istorie, în afară de celebrele Grădini Suspendate ale Semiramidei. Grădini similare găsim în antichitatea romană, pe ziguratele Mesopotamiei, în Egiptul secolelor 10-12, în Japonia începutului de mileniu II, și chiar și în India. În toate aceste cazuri însă, grădina suspendată a fost confiscată de ideea de parc sau de spațiu amplu, gândit pentru promenadă sau relaxare. Vilele care dispuneau de așa ceva aveau terasele de pe acoperișuri modificate (care sunt mult mai comune decât grădinile la înălțime), însă modificarea nu venea niciodată în virtutea unor inserții minore, ci urmărea umplerea spațiului cu cât mai multă vegetație. În alți termeni, grădinarii de atunci nu urmăreau principiul ecologic și, nefiind limitați financiar cum suntem mulți dintre noi astăzi, creau structuri ce explodau de lux, varietate vegetală și energie.
Grădina de acoperiș
Varianta care este la dispoziția noastră astăzi este implicit mult mai redusă în volum și exuberanță, și presupune, în același timp, un anumit tip de construcție care să poată susține o asemenea grădină. Iată câteva elemente esențiale de care trebuie să dispuneți dacă luați în calcul o asemenea grădină de acoperiș:
- Este de preferat ca întreaga construcție să fie gândită în virtutea acestei grădini, de la structurile de siguranță, la tipul irigației. Fiind vorba de o masă destul de mare de vegetație, inginerii constructori trebuie să își dea acordul asupra proiectului.
- Sistemele de izolație hidrologică trebuie gândite în prealabil și planul grădinii trebuie hotărât în conjuncție cu ele.
- Dacă suprafața plană de care dispuneți pe acoperiș este mai mică de 40 mp, ar fi mai bine să vă regândiți planul; o terasă ar fi în acest caz de preferat, iar vegetația va putea fi pusă în ghivece de exterior.
- Cu excepția ierbii și a câtorva plante agățătoare, e bine să alegeți plante de dimensiune medie și copaci pitici, pentru a reduce pe cât posibil efectul rădăcinilor asupra izolației.
Un acoperiș verde
Cea de a doua soluție pe care o aveți la îndemână este cel puțin la fel de atrăgătoare, prezintă costuri mai reduse și un timp de execuție mai mic. Acoperișul verde e potrivește pe mult mai multe tipuri de structuri și impactul estetic (funcțional și ecologic) pe care îl prezintă este comparabil cu cel al grădinii de acoperiș. Notăm mai jos avantajele acoperișului verde, împreună cu principalele sale atracții:
- Pentru un acoperiș verde, nu aveți nevoie de o structură dedicată, ceea ce înseamnă că vă puteți transforma casa fără prea multe modificări.
- Întreținerea acoperișului verde este redusă în raport cu aceea necesară pentru grădina de acoperiș. Dacă accesul este gândit bine, veți putea curăța și întreține gazonul de pe acoperiș foarte ușor.
- Izolația este similară izolației pentru grădină, dar nu uitați că acest gazon poate fi în pantă și nu veți avea nevoie de suprafețe mari drepte ca să aveți acest acoperiș.
- Plantele recomandate pentru acoperișul verde sunt iarba și florile de talie joasă. Acestea pot fi combinate cu plante agățătoare sau curgătoare, dar cele din urmă vor complica destul de mult operațiunile de întreținere.