Oricât de mare sau mic ar fi spaţiul de care dispuneţi, de orice climă aţi avea parte, vă puteţi desfăşura în jurul casei o grădină uimitoare cu destul de puţine resurse.
Înainte însă de a începe şi chiar înainte de a vă decide ce temă veţi da grădinii dumneavoastră, este bine să notaţi aspectele care vă interesează. Acestea sunt, la rândul lor, foarte diverse:
- Ce plante sau ambianţe sunt pe gustul dumneavoastră: florile şi spaţiile pline de culoare, plantele verzi, tonurile de frunzişuri diverse, jocurile de perspectivă, jocurile de volume, nuanţările, simetriile, desenele acromatice etc?
- Ce rol va avea grădina: de recreere, spaţiu de joacă, de regăsire a armoniei cu natura, de retragere, de prelungire a atmosferei din interiorul casei în natură, un rol combinat etc.?
- Cât timp vreţi să vă dedicaţi grădinii dumneavoastră pentru îngrijire şi cât pentru recreere?
- Cât de des sau de uşor doriţi să schimbaţi ansamblul sau părţi ale ansamblului?
- Cât de mult doriţi să se modifice grădina în funcţie de anotimp, moment al zilei, lumină, umiditate atmosferică?
- Vreţi să atragă păsări, insecte, fluturi sau nu?
Avem soluţii pentru toate aceste întrebări, ajustate după mărime, orientare, structură şi scop. Aceste soluţii se împart, în mare, în două categorii relevante.
- Puteţi alege o temă, aşadar un tip de grădină deja existent în mod tradiţional undeva pe glob. În limitele climatice destul de laxe de la noi, puteţi construi spaţii dintre cele mai diverse, preluând simetria grădinilor franceze, relaxarea şi explozia parcului englezesc, sălbăticia şi răceala liniştitoare a parcurilor nordice, farmecul grădinilor terasate greceşti sau turceşti, unghiurile relaxate din grădinile imperiale austriece, unghiurile abrupte din grădinile libiene si asiriene, blândeţea mediteraneană sau minuţia orientului.
- Sau puteţi realiza un spaţiu de concepţie proprie, unde, nemaifiind legată de o tradiţie, imaginaţia dumneavoastră poate exploda în voie.
Iniţial, frumuseţea unei grădini vine din combinatorica infinită a elementelor ei. Apoi, cu trecerea timpului, fiecare grădină câştigă în personalitate prin elemente insolite ce îşi fac loc şi îşi afirmă prezenţa pe an ce trece tot mai acut.
Un grădinar priceput îşi va găsi o cale de mijloc între intenţiile lui iniţiale şi preferinţele grădinii. Astfel, o tufă de Aquilegia poate deveni centrală pe una dintre alei deşi nu fusese, un canal de apă îşi poate modifica cursul iniţial, creând un spaţiu mai natural, mai spontan etc.
Grădinile sunt tipare modificabile şi structuri pe baza cărora putem construi împreună până vom atinge punctul de întâlnire dintre regulile grădinii şi gusturile dumneavoastră. Astfel, o grădină reuşită va fi întotdeauna acel teren din jurul casei unde spiritul proprietarului se va vedea printre alei, pietre, cursuri de apă şi vegetaţie ca o marcă personală şi de neschimbat a locului.