Creată la limita dintre impresie şi simbol, grădina japoneză a construit prin tradiţie şi cult una dintre cele mai puternice forme de arhitectură peisagistică. Simetria aparentă, apa, domesticită în lacuri cuminţi, vegetaţia explodată controlat sau menţinută în forme bine delimitate, silueta elegantă a liniilor simple, vizibilă atât în mobilier, cât şi în desenul arhitectural, fineţea detaliilor, structurile limpezi, delimitarea spaţiilor de folosit de spaţiile vegetaţiei, peştii exotici de sub luciul apei, izvoarele discrete, geometria reţinută a pergolelor şi a construcțiilor de suport, toate vorbesc de decenţă, de serenitate, de raţiune şi, într-un mod straniu, dar la fel de elegant, de linişte.
Fie că imită un peisaj celebru, că reconstruiesc principii geometrice tradiţionale, că au o construcţie potrivită ceremoniilor de ceai sau activităţilor de agrement, grădinile japoneze caută armonia. Conform doctrinelor orientale, perfecţiunea se confundă cu vidul; de aceea, aceste grădini ascund locuri discrete populate de plante uşoare, aproape irelevante, nisip, pietriş sau pietre rotunjite. Apa se întâlneşte aşadar cu terenuri uscate mult mai uşor şi mai des decât în cazul grădinilor occidentale.
Obsesia pentru simplitate a transformat grădinile japoneze în naturi total minimaliste. Astfel este important ca înainte de a decide cum vreţi să fie spaţiul dumneavoastră să alegeţi tema potrivită şi activităţile pe care doriţi să le desfăşuraţi aici. Cireşii japonezi îmbogăţiti cu verdele arbuştilor de ceai matcha sunt potriviţi pentru plimbări reconfortante; jneapănul, ienupărul şi ferigile sunt apreciate ca suport pentru peisaje vesperale sau nocturne; luminatoarele de piatră şi apa sunt soluţia ideală pentru înfrumuseţarea spaţiului primăvara târziu şi aşa mai departe.
Un ultima aspect relevant ce ar trebui avut în vedere în ceea ce priveşte grădina japoneză este flexibilitatea scării şi a elevaţiei. Independent de mărimea spaţiului, se poate găsi o temă semnificativă ce îmbină, în vecinătatea perfecţiunii, funcţionalitatea cu estetica şi cu liniştea.