Îngrijirea plantelor cu flori
Grădina cu plante decorative se află într-o continuă transformare. În luna octombrie este timpul pentru câteva activităţi obligatorii:
- scoaterea, curăţarea şi stocarea bulbilor de vară (gladiole, dalii etc.) în tăviţe, la întuneric şi răcoare, în locuri adăpostite, ferite de îngheţ şi de rozătoare, unde se vor odihni câteva luni şi vor acumula substanţele necesare pentru a înflori anul viitor;
- transplantarea muşcatelor în seră (sau acoperirea cu mulci) şi mutarea plantelor de apartament la adăpost;
- tăierea trandafirilor;
- plantarea bulbilor de primăvară (lalele, narcise, ghiocei şi clopoţei, lobelii, petunii, flox, panseluţe, maci etc.);
- separarea plantelor care au crescut excesiv prin diviziunea rădăcinilor.
Octombrie în tonuri roşiatice
Culorile extraordinare ale frunzelor moarte sunt toxine acumulate pe care planta le elimină o dată cu desprinderea frunzelor. Fără această informaţie, scenariul scuturării pomilor este mult mai poetic, însă nici aşa nu scade în vreun fel frumuseţea paletelor de culori calde.
Iată recomandările noastre în materie de arbuşti decorativi pentru un octombrie în tonuri roşiatice:
- Rhus typhina cu frunze de un roşu-arămiu spectaculos, cu fructe mari, îndreptate în sus ca săgeţile;
- scumpia (Cotinus) pe care o găsiţi în varianta cu frunze de un purpuriu viu;
- arţarul japonez care arată spectaculos toamna când încep să îi cadă frunzele;
- şi planta japoneza Katsura un arbust ale cărui frunze devin toamna de un roşu viu, foarte special.
Încercaţi să combinaţi aceste nuanţe cu arbori ale căror tulpini au culori sau nuanţe atipice, cum este mesteacănul autohton. Pentru un efect cât mai puternic, plantaţi câţiva mesteceni în fundal, iar arbuştii în partea din faţă. Pe lângă avantajul cromatic pe care îl veţi obţine în acest fel toamna, vă veţi putea bucura în cursul anului de un zid de verdeaţă nu foarte des întâlnit în grădinile de la noi.
Mai mult, combinaţia naturală de alb, verde şi ruginiu poate fi extrem de reuşită lângă un lac, sporindu-i acestuia din urmă tenta intimă şi creând un univers aparte în grădină. Cu cât armonizaţi mai bine nuanţele (cele deschise pentru elemente verticale, cum sunt tulpinile, cele închise pentru jocuri de volume), cu atât le veţi putea integra mai uşor în grădina dumneavoastră pe tot parcursul toamnei.
Ce se mai poate planta până la sfârşitul lunii octombrie? Arbuştii fructiferi
- Zmeurul. Această tufă nu are nevoie de prezentare. Plantaţi zmeurii pe spalier, sub formă de gard, pe araci sau în formă de evantai, după căderea frunzelor. Încercaţi zmeurul alb (de fapt un galben şters, foarte aspectuos), pentru o mai mare variaţie cromatică.
- Aronia. Acest arbust fructifer rezistă la temperaturi foarte scăzute şi este extrem de uşor de îngrijit. În afară de avantajul fructelor bogate în vitamine, aronia mai are şi calitatea de a fi o plantă deosebit de decorativă. În plus, fructul e un colorant alimentar ideal pentru deserturi.
- Coacăzul. Plantaţi-l în gropi (la distanţe de minim 1,5 m) sau rigole, în pământ fertil, argilos. Veţi aprecia în mod deosebit prima producţie de fructe.