În oricare regiune a ţării aţi locui şi oricare ar fi specificitatea climei din aria dumneavoastră geografică, trebuie să ştiţi că luna ianuarie este una dintre cele mai periculoase luni în ceea ce priveşte temperatura (a aerului şi solului) şi muncile pe care le puteţi executa în această perioadă în grădină. Alternanţa termică, în general asociată cu schimbări de vreme majore, poate dăuna semnificativ plantelor dumneavoastră şi poate crea un context în care plantele să fie mai puţin rezistente la îngheţ şi mai puţin flexibile în adaptare.
Acest lucru se poate întâmpla şi numai după o zi cu mai mult soare, sau după o săptămână fără ninsoare şi vânt. Din această cauză, chiar dacă temperaturile se păstrează la valori constante scăzute, e bine să fiţi prevăzători. Iată mai jos câteva sfaturi esenţiale pentru grădina dumneavoastră în această perioadă:
- Nu executaţi tăieri dacă temperaturile sunt în mod constant mai mari de 7-8 grade Celsius. Deşi un asemenea caz e mai rar întâlnit în ianuarie, el poate apărea. Dacă temperatura se menţine la valori înalte, unele plante îşi pot începe ciclul biologic mai repede: liliacul, magnolia şi liliacul japonez sau glicina sunt doar câteva exemple. O tăiere amplă a plantei într-un atare context poate duce la afectarea ciclului biologic al acesteia.
- Serele trebuie aerisite de cel puţin trei-patru ori pe lună. Aveţi însă grijă să nu faceţi această operaţiune dacă temperatura este sub 0 grade Celsius.
- Îndepărtaţi, pe cât posibil, zăpada de pe acoperişul serei dumneavoastră pentru ca plantele din interior să poată beneficia de lumină solară. Detaliul acesta este foarte important dacă zăpada este pufoasă şi tinde să se păstreze compactă săptămâni de zile.
- Eliminaţi ultimele resturi de frunze semiputrezite de pe marginea aleilor şi a cărărilor dacă nu aţi făcut-o până acum. Frunzele care au stat expuse atât de mult la alternanţa ploaie-soare vor putrezi mai uşor decât cele adunate toamna devreme, chiar dacă sunt mai recente. În concluzie, ele reprezintă un excelent mulci pentru grădină.
- Bradul de Crăciun – în cazul în care aţi optat pentru unul natural – nu trebuie depozitat în grădină. Dacă nu îl puteţi arde, mărunţiţi crengile şi depozitaţi-le în compostieră. În general, dacă ramurile nu au fost groase, bradul va putrezi în mai puţin de un an.
- Treceţi prin bulbii de begonie şi dalie depozitaţi în pivniţă. Este bine să verificaţi calitatea acestora de cel puţin două ori pe iarnă (de preferinţă lunar) pentru a vă asigura că nu au dat prea repede (caz în care trebuie separaţi de ceilalţi bulbi) sau că nu au putrezit. Bulbii putrezi sau atinşi de putrefacţie trebuie aruncaţi.
- Planificaţi schimbările din grădină. Ianuarie este probabil luna cea mai flexibilă în ceea ce priveşte amenajările peisagistice pentru că nu presupune vegetaţie multă. Orice schimbare făcută acum va fi mai lejeră şi nu va afecta calitatea plantelor din grădină, întrucât mare parte dintre acestea se află în stare latentă.
- În fine, nu uitaţi de păsările ce au ales să îşi facă cuib în grădina dumneavoastră. Dacă le hrăniţi regulat, vă asiguraţi că le păstraţi aproape pentru încă un an.