Dintre legumele care cresc în regiunea noastră, foarte puține nu au nevoie de îngrijiri speciale în această lună pentru a se dezvolta normal și a fructifica acum, mai târziu în timpul verii sau la toamnă. Lista de mai jos trebuie însă înțeleasă ca un efort de generalizare a unor serii de lucrări ce pot avea specificul lor de la o varietate la alta sau de la o specie la alta. Mai mult, trebuie să gestionați în mod corect îngrijirea legumelor dumneavoastră și, pentru aceasta, aveți nevoie de informații suplimentare în cazul soiurilor speciale sau al hibrizilor cumpărați din magazin și despre tipul solului de care dispuneți.
- Roșiile vor produce mai multe fructe, mai dulci, dacă vor fi udate regulat în luna iulie. Este bine să verificați în această perioadă dacă trebuie plivite și să le pliviți regulat seara, după apusul soarelui. Roșiile cresc bine atunci când sunt legate de par sau când au suport de creștere permanent. Deși au nevoie de soare, roșiile se descurcă bine și la umbră, în special dacă pământul nu are exces de apă.
- Castraveții trebuie culeși obligatoriu înainte de răsăritul sau după apusul soarelui. Dacă le veți modifica poziția, riscați să îi uscați. De asemenea, în perioadă de caniculă, ei trebuie udați zilnic sau cel mult la două zile pentru a produce fructe proaspete și suculente.
- Conopida și broccoli au nevoie, la rândul lor de multă apă, altfel căpățânile vor înflori și se vor transforma în dude în numai câteva zile. Dacă culegeți broccoli în luna iulie, vă puteți aștepta la o a doua recoltă la sfârșitul lui august, cu condiția să continuați să udați plantele regulat.
- Este perioada când fasolea oloagă și fasolea pe par leagă fruct; din această cauză, necesarul de apă este peste medie, oricare ar fi specia despre care vorbim. E o idee bună să udați zilnic, chiar și atunci când locul ales pentru aceste legume este retras și umbrit. Rupeți vârfurile de creștere ale fasolei pe par și păstăile vor fi în scurt timp mai mari și mai cărnoase. Începând de la mijlocul lunii iulie, fasolea poate fi culeasă aproape zilnic: în acest fel, păstăile adunate vor fi proaspete și planta va produce mai mult.
- Ierburile și plantele crescute pentru frunze trebuie udate și ferite de căldură: menta, isopul, cimbrul, feniculul, leușteanul etc. – toate sunt supuse unui proces rapid de transformare în luna iulie. Udările regulate, însoțite de tăieri succesive ale ramurilor tinere, vor menține planta tânără și îi vor prelungi perioada vegetativă cu aproape o lună de zile. Păstrați frunzele în pivnițe răcoroase sau la congelator, în cazul în care recoltați în exces. Odată ce planta va face flori, calitățile organoleptice ale frunzelor vor începe să scadă.
Indiferent de tipul culturii dumneavoastră, este important să gestionați cu atenție aportul de apă al plantelor din grădină în perioada lunii iulie pentru că acesta este singurul mod coerent de a lupta cu căldura de peste vară. În principiu, foarte puține plante se usucă de la căldură dacă au apă suficientă; udați serile și nu folosiți apă foarte rece, pentru că diferența de temperatură se poate dovedi fatală pentru multe legume din grădina dumneavoastră.