Dincolo de sfaturile legate de îngrijirea efectivă a florilor şi de elementele estetice referitoare la grădina dumneavoastră, luna noiembrie vă oferă contextul ideal pentru un set de operaţii speciale, care nu pot fi executate în altă perioadă a anului şi care au un impact direct asupra calităţii plantelor şi a aspectului general al grădinii în anul următor.
- Nivelarea solului. Noiembrie e luna când activitatea plantelor e redusă, iar solul nu este încă îngheţat. Este astfel un moment prielnic pentru orice tip de reorganizare a solului:
- Terasările pot fi reamenajate printr-un strat suplimentar de humus. Sub acest trat, puteţi aşeza frunze moarte, pentru a îmbogăţi calitatea chimică a pământului.
- Retrasaţi aleile şi cărările din grădină. Completaţi cu pietriş acolo unde este cazul, reordonaţi pietrele sau elementele de lemn ale bordurii.
- Aduceţi stratul de pământ până la nivelul bordurii. Dacă nu executaţi această operaţie în fiecare an, riscaţi nu numai sărăcirea solului, ci şi efecte inestetice deranjante. În plus, dacă aveţi borduri de ciment şi le lăsaţi expuse, veţi atrage muşuroaiele de furnici şi muşchii de piatră.
- Aranjarea elementelor acvatice. Toate operaţiile legate de apă trebuie să fie gata înainte de primul îngheţ. Centraţi-vă pe următoarele aspecte:
- Sistemul de irigare (dacă există) trebuie curăţat şi întărit pentru anul care vine.
- Lacurile artificiale pot fi dezasamblate, dacă acest lucru nu a fost făcut deja.
- Lacurile naturale, de orice, mărime, trebuie curăţate pe şi lângă maluri de vegetaţia suplimentară. De asemenea, e de preferat să curăţaţi ochiul de apă cu o plasă: o cantitate prea mare de frunze moarte în apă poate modifica calitatea chimică a acesteia şi, în consecinţă, poate schimba biotopul.
- Dacă aveţi un izvor natural în grădină, puteţi să îl reamenajaţi acum. Curăţaţi pietrele care îl înconjoară şi eliminaţi vegetaţia suplimentară ce a crescut pe întreg traseul de apă. Apoi adăugaţi un strat de pietriş la baza izvorului, pentru a-i menţine funcţionalitatea. Retrasaţi, dacă este necesar, cursul de apă, pentru ca acesta să nu se umfle deranjant pe timpul iernii.
- Pietrele şi stâncile. Din cauza naturii lor statice, tindem să nu acordăm pietrelor suficientă atenţie. Iată ce puteţi face pentru a le menţine calităţile estetice în grădină:
- Delimitaţi zonele cu piatră de cele cu pământ, apă, sau vegetaţie. Dacă este nevoie, reduceţi suprafaţa pe care sunt aşezate pietrele până la primăvară.
- Stâncile de suport dintr-un ansamblu floral trebuie repoziţionate (o dată cu nivelarea solului) pentru a întări şi da coerenţă ansamblului. Dacă nu aveţi plante perene, puteţi regândi structura după cum doriţi.
- Pietrele de apă dulce (cele rotunde) aflate lângă apă, tind să prindă un strat de alge, care arată de cele mai multe ori urât. Pentru a-l elimina, folosiţi fie metode mecanice frecând pietrele cu un material abraziv, fie chimice (sunt substanţe în comerţ care omoară aceste alge). În ambele cazuri, aşezarea pietrelor la soare pentru câteva zile va ajuta la eliminarea algelor.
- Stâncile, pe de altă parte atrag muşchii. Într-o oarecare măsură, muşchii sunt atractivi. Cu toate acestea, trebuie ţinuţi sub control, pentru că prea mulţi muşchi atrag la rândul lor mucegaiuri, care atacă solul de lângă ei.