După cum ştiţi deja, plantele aromatice nu au avut până acum nevoie de îngrijiri speciale, nefiind plante foarte pretenţioase. În plus, grădina de condimente este mică, parfumată şi poate fi păstrată frumoasă şi îngrijită fără prea multe eforturi, pentru că majoritatea acestor plante au aceleaşi preferinţe: pământ bine drenat, nu prea gras, nu prea umed şi multă lumină. Menta face excepţie, preferând locurile semi-umbrite şi ude, motiv pentru care îi prieşte luna octombrie mai mult decât celorlalte plante din grădina de ierburi.
Recoltarea si păstrarea ierburilor aromatice şi uscarea verdeţurilor şi a condimentelor
Când culegeţi frunzele pentru stocare, alegeţi-le numai pe cele proaspete şi frumoase, care nu au fost afectate de frig şi nu s-au ofilit. Cel mai bun moment de recoltare este, la fel ca în cazul florilor, dimineaţa, după ce se usucă roua.
Octombrie este o lună propice pentru recoltarea şi uscarea ierburilor într-o manieră care să nu le răpească calităţile aromatice. Cea mai mare problemă o constituie scoaterea apei din vasele frunzei fără a pierde şi uleiurile volatile (care trebuie să se elibereze abia în procesul gătirii). Aşadar, uscarea în cuptor nu este o idee prea bună. Frunzele trebuie ţinute în locuri aerisite, unde, ideal, se vor usca lent. Spălarea frunzelor înainte de a le pune la uscat nu este neapărat recomandată: dacă au praf sau pământ şi trebuie spălate, atunci e mai bine să fie consumate proaspete. Oricât le-aţi şterge, dacă rămân puţin umede au şanse mari să prindă mucegai.
Când puneţi plantele la uscat, frunzele trebuie să fie cât mai aerisite. Nu faceţi buchete mai mari de 3-5 fire. Dacă dispuneţi de un spaţiu de uscare bun, cel mai bine este să agăţaţi buchetele undeva în curent de aer, la temperatură plăcută (20-23º Celsius). Dacă locul nu este bine izolat de praf, atunci singura soluţie este să uscaţi frunzele în pungi de hârtie perforată. Încercaţi să nu striviţi frunzele pe măsură ce se usucă, dar verificaţi des stadiul de uscare, ca nu cumva să putrezească pe parcurs.
După uscare, păstraţi frunzele în borcane cu capacul bine închis sau în pungi ermetice, fără a le îndesa. Frunzele sunt mai aromate dacă rămân intacte. Este inutil să le păstraţi mai mult de câteva luni, pentru că devin fade.
Operaţiuni adiţionale
De obicei din grădina de condimente proaspete ne servim pe tot parcursul sezonului cald, motiv pentru care aceste plante nu prea apucă să înflorească. Dacă însă au înflorit, este cam târziu să mai recoltaţi: curăţaţi numai florile şi frunzele uscate şi scoateţi plantele cu ciclu de viaţă scurt (anualele şi respectiv bienalele care se află în al doilea an de viaţă). Dacă plantele au făcut seminţe şi vă face plăcere să le adunaţi pentru următoarea plantare de la primăvară, acum este momentul.
Anumite plante din grădina de condimente ajung în acest sezon la dimensiuni considerabile. În această categorie intră creţişoara, arpagicul, tătăneasa, oregano, leuşteanul, menta, măcrişul şi busuiocul. Dacă tufele au crescut prea stufoase, este bine să le separaţi pentru a împrospăta ciclul şi pentru a înmulţi recolta următoare. Dacă arpagicul este afectat de paraziţi sau rugină, trebuie tăiat de jos şi aruncat la gunoi. Aveţi grijă să nu fie buline portocalii pe mentă; dacă sunt, îndepărtaţi toate frunzele afectate şi aruncaţi-le în tomberon.
Măghiranul şi oregano trebuie tăiate la nivelul solului.
Puteţi petrece jumătate de oră pentru a afâna mica grădiniţă de condimente, înlăturând rădăcinile buruienilor perene şi adăugând eventual mulci de frunze uscate pentru a proteja de îngheţ plantele rămase. Cu toate că luna octombrie poate fi călduroasă, nu este deloc neobişnuit dacă dă îngheţul. Unele plante sunt mai sensibile, de exemplu lavandele şi iarba de lămâie, deci ar putea fi mutate la adăpost sau protejate mai bine.
Dacă aţi plantat în grădină copăcei de dafin, nu-i lăsaţi în pământ. Trebuie duşi în seră sau măcar pe o terasă închisă, dacă vreţi să supravieţuiască iernilor de la noi. Dacă nu este posibil să mutaţi planta, ea trebuie învelită bine cu paie, eventual o stofă de lână, folie cu bule sau un strat izolator special.
Dacă iarna nu va fi foarte grea şi aveţi mare grijă la izolaţie, aţi putea avea frunze proaspete de pătrunjel şi chiar asmăţui în sezonul rece, însă nu există garanţii.