Elementul de bază în aproape orice tip de grădină autohtonă, independent de felul vegetaţiei, de stil şi temă, este gazonul. Importanţa acestuia devine cu atât mai covârşitoare cu cât ocupă mai mult spaţiu în raport cu volumele de flori şi plante verzi. Din cauza aceasta, gazonul trebuie întreţinut regulat pentru a menţine un balans coerent între estetică şi funcţionalitate.
Primăvara, iarba se află în cea mai vulnerabilă perioadă a sa. Pe lângă bolile specifice, cu atât mai periculoase cu cât sunt mai discrete, necesarul de apă, tratamentele, condiţiile atmosferice şi intervenţia umană joacă un rol important în dezechilibrarea gazonului. Astfel, există cel puţin patru variabile importante de luat în calcul pentru întreţinere:
- Altitudinea geografică. Un gazon la peste 700 de metri altitudine are o viaţă sezonieră mai scurtă. În luna mai, acesta trebuie tăiat pentru prima dată, iar hidratarea regulată dimineaţa şi seara trebuie să înceapă acum.
- Tipul gazonului. Asiguraţi-vă că întreţineţi iarba în conformitate strictă cu indicaţiile oferite de producătorul seminţelor. Diferenţele dintre un gazon cu flori de câmp, un gazon pentru trafic crescut, un gazon jos sau unul cu iarbă înaltă pot fi extrem de mari, atât în ce priveşte cantitatea de apă necesară, cât şi desimea şi tipul tăierilor. Tipul şi cantitatea îngrăşămintelor vor varia la rândul lor.
- Funcţia gazonului. Întreţinerea trebuie să se facă în funcţie de scopul gazonului. Din acest punct de vedere, primăvara trebuie organizate muncile de tăiere şi amenajare în aşa manieră încât să nu influenţele buna desfăşurare a activităţilor de relaxare în grădină. Altfel, gazonul şi-ar pierde menirea.
- Calitatea şi vârsta gazonului. În cazul ierbii tinere, este bine ca traficul să fie redus pe perioada primăverii, până la mijlocul verii. În acest fel permitem ierbii să se înrădăcineze mai bine, rezultând un covor rezistent. Dacă, pe de altă parte, gazonul este bătrân (iarba nu a fost schimbată sau împrospătată cu seminţe în ultimii zece ani), traficul moderat nu influenţează creşterea ierbii. Oricare ar fi situaţia ierbii din grădina dumneavoastră, este de preferat să nu o călcaţi în tipul sau imediat după ce o udaţi.
Cu toate că producătorii de maşini de tăiat iarba vin cu soluţii dintre cele mai comode, evitaţi în această perioadă utilajele grele dacă suprafaţa gazonului nu este prea mare şi puteţi utiliza o unealtă de mână. În acest fel intervenţia dumneavoastră asupra covorului de iarbă va fi redusă. Apoi, după ce v-aţi asigurat că iarba a fost îngrijită adecvat, puteţi împrospăta gazonul prin câteva artificii suplimentare:
- Tufele pitice de nu-mă-uita arată superb în iarba proaspăt tăiată. Aşezaţi-le la marginea aleilor sau a bordurilor, pentru un efect autentic.
- Eliminaţi orice plantă care creşte pe suprafaţa gazonului. Cu timpul această operaţiune se va reduce tot mai mult, iar efectul va fi tot mai evident.
- Plantaţi o iarbă de apă în locurile unde solul tinde să ţină umezeală. Locul se poate transforma într-o mică oază, lăsând restul gazonului curat şi neatins.
Lunile de primăvară nu aduc frunze moarte pe suprafaţa gazonului. Bucuraţi-vă de curăţenia naturală a acestuia luminându-l cu spoturi solare pe timpul nopţii.