Dacă aţi avut neşansa să construiţi sau să cumpăraţi o casă construită pe un muşuroi de furnici, luna februarie vă va oferi o surpriză cel puţin neplăcută. O parte dintre furnicile care ies pe perioada verii îşi fac acum apariţia. Atrase de căldură, acestea îşi adaptează traseele la condiţiile termice pe care le întâlnesc în cale şi, în scurtă vreme (câteva zile), devin o prezenţă constantă şi potenţial deranjantă în casa dumneavoastră.
Unde să le căutaţi
De obicei, furnicile îşi organizează traseele urmând o logică simetrică logicii din tunelurile lor subterane. În cazul în care nu pot ieşi direct (din cauza izolaţiei sau din cauza unui strat de beton prea gros), ocolesc obstacolul. Uneori, aceste ocolişuri pot fi mai lungi decât vă închipuiţi (10-20 de metri) şi, de din această cauză, nu trebuie să presupuneţi că acestea au cuibul sub locul unde apar în casă. Este mult mai probabil însă ca locul unde se opresc să vă poată da o indicaţie clară despre locaţia cuibului. În cazul în care ştiţi unde roiesc primăvara-vara, orientaţi-vă spre acel loc: chiar dacă ocolesc, furnicile tind să roiască deasupra cuibului lor subteran.
Soluţii cu rezultate îndoielnice
Cele mai multe soluţii de pe piaţă sau sugerate de grădinari au aplicativitate redusă. Acest lucru se întâmplă în primul rând din cauza faptului că furnicile sunt extrem de adaptabile şi învaţă să înconjoare pericolele.
- Prafuri şi soluţii contra furnicilor. Au o aplicativitate îndoielnică, chiar dacă chimic sunt funcţionale. Vor muri puţine furnici şi altele le vor lua locul. Cu toate acestea, fiind vorba de un anotimp marcat de lipsa hranei, se pot dovedi mai utile decât celelalte variante.
- Creta anti furnici. Estetic este o idee absolut deranjantă, chiar şi atunci când este folosită afară. În plus, furnicile vor învăţa repede cum să găsească trasee alternative, ca să o evite. După mai puţin de o zi, devine ineficientă şi trebuie reaplicată. După o săptămână de folosire continuă, furnicile încep să o ignore.
- Praful de usturoi. Eficient împotriva unor specii, praful se va dovedi contraproductiv în cazul altora. Sunt furnici negre care îl adună ca hrană…
- Apa fierbinte. Este o soluţie sadică şi ineficientă: veţi omorî o parte din furnici, dar nu veţi reuşi să afectaţi centrul cuibului (în cazul în care l-aţi găsit), iar furnicile se vor reorganiza mai repede decât dumneavoastră.
- Acidul boric. Poate fi bun, dar numai la anumite specii. Eficienţa lui este contextuală.
Soluţii naturale, însă cu rezultate mai bune
Cu toate acestea, aveţi câteva variante mult mai interesante şi mai… verzi. Puteţi să vă protejaţi de furnici fără să le afectaţi ciclul într-un mod hotărâtor. Folosiţi una dintre sugestiile de mai jos sau combinaţi-le pentru efecte de durată.
- Furnicile sunt atrase de carbohidraţi şi fructoză (pâine şi alte produse de panificaţie, biscuiţi, miere, fructe proaspete sau în curs de descompunere, etc.). Căutaţi locul în care pătrund în casă şi aşezaţi într-o farfurie câteva alimente din aceste două categorii. Se vor opri să le culeagă, dar, din cauza frigului, se vor retrage fără a mai înainta în casă.
- Unele plante (usturoi, castravete, lavandă, mentă, vetrice, etc.) funcţionează ca bariere naturale. Cu toate acestea, e bine să le combinaţi ca să le creşteţi efectul: un buchet din aceste plante, plasat într-o zonă strategică s-ar putea dovedi mai eficient decât tot acidul boric din lume.