Puţini ştiu că majoritatea fructelor de pădure pot produce de mai multe ori într-un an. Dacă este realizat corespunzător, culesul din mai şi iunie nu va fi un impediment pentru ca planta să mai producă o dată în luna septembrie. Iată întâi regulile pe care trebuie să le urmaţi la primul cules pentru a vă asigura că veţi avea parte şi de o a doua recoltă:
- Chiar înainte de perioada coacerii (în funcţie de altitudine, de la începutul lunii mai până la mijlocul lui iulie), tăiaţi lujerii secundari. Aveţi grijă ca această operaţiune să nu deranjeze dezvoltarea ulterioară a plantei: aceasta nu e o tăiere de ghidaj, ci de întreţinere. Ea se asigură că planta îşi canalizează puterea spre ramurile care sunt deja pe rod.
- Fructele trebuie culese împreună cu crenguţa ce le susţine. Dacă acest lucru este evident în cazul zmeurei şi al murelor, există alte plante, ca afinul şi aronia, unde cea mai simplă metodă este să rupeţi fructele cu tot cu codiţă.
- După cules, treceţi încă o dată prin plante şi asiguraţi-vă că nu au rămas ramuri cu fructe uscate sau ramuri de pe care au căzut fructele.
- După ce s-a încheiat culesul, udaţi plantele o dată la două zile cel puţin două săptămâni.
Pe lângă îngrijirile specifice de mai sus, a doua recoltă a fructelor de pădure este direct corelată cu doi factori: specia şi altitudinea la care creşte. În ce priveşte altitudinea, e bine de ştiut că, de la peste 1000 de metri în sus, acestea produc o singură dată pe an, în jurul lunii iulie. În privinţa speciei însă, comportamentele plantelor sunt mult mai diverse.
- Zmeurul este poate cel mai uşor de întreţinut din acest punct de vedere. Chiar şi fără precauţiile de mai sus, există posibilitatea ca zmeurul dumneavoastră să producă o recoltă mică în septembrie.
- Murul, fie că e crescut pe spalier, fie în tufă, trebuie ţinut sub control. Lujerii lungi ai acestuia (unele specii fără spini au lujeri de până la 10 metri) vor produce, dar e foarte posibil să nu poată coace multe fructe. Dacă păstraţi lujerii mai scurţi, fructele din septembrie vor fi mai puţine, dar mult mai dulci.
- Coacăzul leagă rar a doua oară şi numai dacă îi priesc temperatura şi umiditatea atmosferică. Pentru a vă creşte şansele unei recolte de coacăze în această perioadă a anului, alegeţi un loc răcoros, cu puţin soare dimineaţa şi mult aer. E de preferat să fie o apă curgătoare în apropiere.
- Strugureii trebuie curăţaţi de frunzele moarte ce apar inevitabil în iulie şi august, şi trebuie udat zilnic.
- Afinul de cultură preferă răcoarea, chiar şi atunci când dimineţile par reci şi prea umede.
- Aronia produce cel mai bine dacă are parte de soare. În cazul ei, o recoltă redusă în iunie este un semn aproape sigur că planta nu va mai produce a doua oară în anul respectiv.
Speciile importate, cum sunt coacăzul galben, unele agrişe, sau fructul goji nu vor produce a doua oară decât în cazul în care provin din regiuni mai reci decât clima noastră.